open-navfaktor-logo
search
"Neka polože oružje"
Kremlj: Sankcije neće promijeniti rusku poziciju prema Ukrajini
Zapadne sankcije neće promijeniti rusku poziciju prema Ukrajini, objavio je u utorak Kremlj.
01.03.2022. u 15:17
get url
text

- Oni računaju na to da će nas prisiliti da promijenimo stajalište. To ne dolazi u obzir. Niko od nas neće promijeniti svoju dosljednu poziciju - kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odgovarajući na uvedene zapadne sankcije zbog ruske vojne operacije u Ukrajini.

Peskov je rekao da se uvođenjem sankcija neće postići ciljevi jer rusko rukovodstvo nema sredstva na Zapadu.

- Ako žele da nas kazne za nešto, mi ovdje ne možemo ništa učiniti. Kaznite. Nemamo imovinu na Zapadu, nemamo račune na Zapadu - rekao je Peskov.

Peskov je napomenuo da Moskva i dalje priznaje Volodimira Zelenskog kao predsjednika Ukrajine i da bi on mogao spriječiti daljnje stradanje izdavanjem naređenja za polaganje oružja. 

- Predsjednik može narediti da se položi oružje i tada neće biti žrtava - rekao je ruski zvaničnik.

Ruska vojna operacija u Ukrajini u utorak je ušla u šesti dan, a civili snose najveći teret oružanih sukoba. Najnoviji izvještaji govore da se ruske snage kreću prema glavnom gradu Kijevu, dok su u ostalim gradovima poput Harkova jutros nastavljena raketiranja.

Zapadne zemlje odgovorile su sankcijama prema Rusiji, a ta zemlja je dodatno izolovana nakon što je avionima njenih kompanija zabranjeno letenje u evropskom i kanadskom zračnom prostoru, dok je određen broj ruskih banaka izbačen iz međunarodnog bankarskog sistema SWIFT.

Iz Ujedinjenih nacija saopćeno je da je od početka ruskog napada u Ukrajini ubijeno najmanje 136 civila među njima 13 djece, a ranjeno 400 civila. Uporedo s tim, glasnogovornica Ureda Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) Shabia Mantoo saopćila je da je proteklih dana iz Ukrajine u susjedne zemlje izbjeglo blizu 660.000 ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.