open-navfaktor-logo
search
Optuženi za razbojništvo
Krezavi razbojnik i njegov kompanjon penzionera tukli nogama i drškom od noža, oteli mu eure, mobitel i sat
Kantonalni sud u Novom Travniku potvrdio je optužnicu travničkog Tužilaštva kojom su Dževad Viković (24) iz Zavidovića i Elmir Šarić (25) iz Olova optuženi zbog razbojništva, te protiv Huse Patkovića (55) koji se tereti za pomaganje u razbojništvu, potvrđeno je iz Tužilaštva SBK.
28.05.2020. u 17:37
get url
text

Viković i Šarić terete se da su u noći sa 9. na 10. februar prošle godine upali u kuću penzionera Srećka Žuljevića (79) u viteškom naselju Krčevine, te ga, prijeteći nožem i tukući ga, opljačkali u vlastitom domu.

Žuljevića je "tipovao" Patković, koji je razbojnicima pokazao gdje stanuje, te im odao informacije da je u pitanju starija osoba, da živi sam, da je njemački penzioner, te da u kući ima veću količinu novca.

Tako instruirani, njih dvojica su nasilno ušli u kuću, te je Viković odmah s vrata žrtvi zaprijetio nožem, kazavši kako će ga ubiti, da zna da ima novca, kao i da će mu ubiti kćerku ako im odmah ne da novac.

Potom ga je drškom noža udario u čelo, od čega je nesretni čovjek pao na pod, da bi ga nastavio udarati nogama, dok je za to vrijeme Šarić prevrtao stvari po kući u potrazi za novcem.

- Od oštećenog su oduzeli novac u iznosu od 1.800 eura, ručni sat marke "RADO" švicarske proizvodnje, mobitel s karticom njemačkog operatera, crni kožni novčanik sa 50 KM, 20 KM iz pepeljare, lične dokumente, kao i pet i po kutija cigareta bijelog dugog "Rottmansa" - navodi se u optužnici.

Nakon toga su sa novcem i drugim ukradenim stvarima napustili kuću, te po prethodnom dogovoru otišli do kuće Huse Patkovića, kojem su za njegovu ulogu u pljački platili 150 eura, a ostatak novca su podijelili međusobno.

Pretučeni i isprepadani Žuljević prevezen je u viteški Dom zdravlja, gdje su mu sanirane povrede. Policajcima je ispričao kako se sve odigralo, te dao opis napadača. Jedan detalj se isticao, a to je da jedan od njih dvojice nije imao prednji zub.

Policija je radeći na rasvjetljavanju ovog slučaja pratila tragove koji su ih odveli do Patkovića, nakon čega su pod istragu stavili i Vikovića, koji je živio kod prijatelja u Hadžićima.

U aktivnostima na hapšenju ovog trojca učestvovali su policajci iz čak tri kantona - Sarajevskog, Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog.

Upadom u stan u kojem je Viković boravio, policija je pronašla sat Srećka Žuljevića, te dokaze iz nekoliko drugih pljački. Nakon hapšenja njih dvojice, policija je došla do saznanja da je zajedno sa Vikovićem, u razbojništvu učestvovao i Šarić, te je i on uhapšen u Olovu.

Policiji su obojica odranije bila dobro poznata. Šarić je bio pod istragom zbog prijetnji smrću policajcu, dok je Viković poznat po krađama, razbojništvima i drugim nedjelima.

- Dževad Viković i Elmir Šarić optuženi su za krivično djelo razbojništva za koje je propisana kazna zatvora od najmanje pet godina, dok je Huso Patković optužen za krivično djelo pomaganje u razbojništvu, za koje je propisana kazna zatvora od jedne do deset godina - kazali su u Tužilaštvu SBK.

Također, Tužilaštvo je u optužnici predložilo Sudu da se od Viković oduzme ručni sat marke "RADO" i 850 eura, od Šarića 800 eura, te od pomagača Patkovića njegov dio "tala" od 150 eura.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.