open-navfaktor-logo
search
Arheolozi sretni
Krhka mumija 140 godina stajala neistražena, sada je "digitalno otpakovana"
Egipatski naučnici su digitalno razmotali mumificirane ostatke faraona Amenhotepa I, otkrivajući mučne detalje o životu i smrti egipatskog kralja po prvi put od kada je mumija otkrivena 1881. godine.
28.12.2021. u 17:55
get url
text
Mumija Amenhotepa I
Mumija Amenhotepa I

Ukrašena cvjetnim vijencima i očaravajućom drvenom maskom za lice, mumija je bila toliko krhka da se arheolozi nikada nisu usudili otkriti ostatke, što je čini jedinom kraljevskom egipatskom mumijom pronađenom u 19. i 20. vijeku koja još nije otvorena za proučavanje.

Koristeći neinvazivne, digitalne tehnike, egipatski naučnici su koristili trodimenzionalnu kompjuterizovanu tomografiju (CT) skeniranje kako bi odmotali mumiju staru 3.500 godina i proučavali njen sadržaj, piše CNN.

- Digitalnim odmotavanjem mumije i "odljepljivanjem" njenih virtuelnih slojeva - maske za lice, zavoja i same mumije - mogli bismo proučiti ovog dobro očuvanog faraona do neviđenih detalja - navela je dr. Sahar Saleem, profesorica radiologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Kairu i radiologinja projekta Egyptian Mummy, u saopćenju za javnost.

Mumija Amenhotepa I

FOTO: Sahar Saleem/Zahi Hawass

Saleem i njene kolege otkrili su da je Amenhotep I imao oko 35 godina i bio visok 169 centimetara kada je umro. Također je bio obrezan i imao je zdrave zube. U omotu je pronađeno oko 30 amajlija i jedinstveni zlatni pojas.

Faraon je također imao usku bradu, mali uski nos, kovrdžavu kosu i blago izbočene gornje zube, rekla je Saleem.

Njihova studija nije otkrila nikakve rane ili izobličenja koja bi objasnila uzrok njegove smrti.

Amenhotep I je vladao Egiptom oko 21 godinu, između 1525. i 1504. prije nove ere. Bio je drugi kralj 18. dinastije i imao je uglavnom mirnu vladavinu tokom koje je sagradio mnoge hramove.

Istraživači su također otkrili da je mumija pretrpjela višestruke postmortalne ozljede koje su vjerovatno nanijeli drevni pljačkaši grobnica, a koje su, prema hijeroglifskim tekstovima, sveštenici i balzamatori kasnije pokušali popraviti u 21. dinastiji - više od četiri vijeka nakon što je prvi put mumificiran i pokopan. 

Prije nego što je proučavala mumiju, Saleem je mislila da su ovi svećenici i balzamatori spomenuli u tekstovima kako odmotati mumiju. Ali to nije bio slučaj.

- Pokazujemo da su, barem za Amenhotepa I, sveštenici 21. dinastije s ljubavlju popravljali ozljede koje su nanijeli pljačkaši grobnica, vratili njegovoj mumiji nekadašnji sjaj i sačuvali veličanstveni nakit i amajlije na mjestu", rekla je Saleem.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Frontiers in Medicine u utorak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.