open-navfaktor-logo
search
Posljedice pandemije
Kriza na aerodromima: Sarajevski u minusu pet miliona KM, banjalučki 553.000 KM
Aerodromi u Bosni i Hercegovini pretrpjeli su težak ekonomski udar tokom pandemije koronavirusa.
02.07.2020. u 10:27
get url
text

 Tako je Međunarodni aerodrom Sarajevo u prvih pet mjeseci u finansijskom  gubitku od pet miliona KM.

Također, zbog značajno smanjenog obima prometa plaće radnicima su smanjene za 30 posto, s tim da nije bilo otkaza i otpuštanja radnika, saopćeno nam je iz ovog preduzeća. Zato se rukovodstvo preduzeća obratilo Vladi Federacije BiH za pomoć koja bi se usmjerila za pokriće gubitaka u poslovanju, za poticajne mjere aviokompanijama i radove koji su u toku na dogradnji Terminala. Kako bi se ekonomski održalo poslovanje, naglasili su iz ovog preduzeća, primjenjuju se uštede prije svega u vezi s racionalizacijom troškova nabavki i investicija, ali i svih ostalih troškova.

U jedinom aerodromu na području bh. entiteta Republika Srpska za period 1. januar-31. maj 2020. ostvareno je manje vlastitih prihoda za 553.738,23 КМ u odnosu na isti period prethodne godine. Početak 2020. je mnogo obećavao, u prva dva mjeseca broj putnika je povećan za 53,91 posto. Tom dinamikom povećanja broj putnika je do kraja marta trebao biti oko 80.000, a prevezeno je ukupno 32.357 putnika. Uprkos gubicima, u banjalučkom aerodromu nije bilo otkaza niti smanjenja plaća, kazali su u nam u ovom preduzeću. Trenutno saobraćaju redovne linije Banja Luka – Beograd aviokompanije Air Serbia.

Očekuje se nastavak saobraćaja za četiri evropske destinacije (Brisel, Memmingen, Berlin, i Frankfurt), те uvođenje nove linije lije za Beč. Ukoliko bude zainteresovanosti, tokom ljeta bi se organizovali čarter letovi za Atinu i Antaliju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.