open-navfaktor-logo
search
Derventa
Kućepazitelj upucao provalnika koji je svojevremeno bio i na Interpolovoj potjernici
Ratko Pantoš (42) iz Prijedora, stari znanac dobojske policije, završio je sa prostrelnom ranom stopala u bolnici "Sveti apostol Luka" nakon što je pri pokušaju pljačke kuće u Derventi na njega iz lovačke puške pucao kućepazitelj, koji ga je opazio kako iznosi stvari iz objekta.
04.06.2020. u 18:08
get url
text

Serijski razbojnik je oko ponoći došao u selo Polje, područje općine Derventa, i provalio u kuću, ali ga je kućepazitelj, inače brat vlasnika kuće koji boravi u inostranstvu, primijetio i krenuo ka njemu.

- Lovac je ponio svoju lovačku pušku radi sopstvene sigurnosti, i kad se približio kući pucao je u pravcu provalnika i pogodio ga u nogu. Pokušao je razbojnika zadržati do dolaska policije, ali nije uspio jer je on, iako pogođen, pobjegao - priča izvor Nezavisnih, te dodaje da je Pantoš iz kuće iznio alat, te pušku i municiju.

Iz Policijske uprave Doboj je saopćeno da je Policijskoj stanici u Derventi u četvrtak pet minuta iza ponoći prijavljeno da je L. I. uočio nepoznatu osobu tokom provale u kuću njegovog brata, te da je pokušao da je zadrži na licu mjesta do dolaska policije.

- Odmah po prijavi su postupili pripadnici Policijske stanice Derventa, koji su na licu mjesta zatekli L. I. i uočili tragove krvi, prilikom čega su došli do saznanja da je navedeno lice pucalo iz puške u pravcu lica koje je izvršilo provalu - navodi se u saopćenju PU Doboj. Pregledom obližnjeg terena policajci su pronašli ranjenog Pantoša, kojem je pružena pomoć u Službi hitne pomoći derventskog Doma zdravlja, a potom je prebačen u dobojsku bolnicu.

Iz ove zdravstvene ustanove je Nezavisnim potvrđeno da je pacijent zadobio prostrelnu ranu stopala, te je zbrinut u sali Službe za ortopediju i traumatologiju, i dobrog je općeg stanja.

Ono što je interesantno jeste da je Pantoš odbio da otkrije svoj identitet ne samo policajcima, nego i zdravstvenim radnicima koji su mu pružili pomoć, te je njegova identifikacija potrajala. On još nije uhapšen, ali na njega u bolničkoj postelji motre policajci.

Kućepazitelj je uhapšen i od njega je oduzeta lovačka puška iz koje je pucao, a o svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj, pod čijim nadzorom se preduzimaju dalje mjere i radnje.

Dobojska policija Pantoša je hapsila i 2016, kada je u akciji "Provalnik" otkriveno da je izvršio tri teške krađe kuća u selu Grebnice, općina Bosanski Šamac, potom u Buletiću, kod Teslića, i u modričkom selu Miloševac. Iz te tri kuće je ukrao novac, zlatni nakit, te skupocjenu robu ukupne vrijednosti 37.500 KM.

Pantoš je u maju 2010. pobjegao iz zatvora u Bihaću, u koji je prebačen iz KPZ-a Zenica u kojem je od novembra 2007. služio petogodišnju kaznu zbog razbojništva, a u Bihać je prebačen zbog učešća u pobuni zatvorenika kada se popeo na krov zeničkog zatvora. On je iz bihaćkog zatvora pobjegao tako što je preskočio zid tokom partije fudbala koji je igrao s ostalim zatvorenicima, a zatvorski stražar koji je takođe preskočio zid i krenuo za njim nije uspio da ga stigne.

Bio je na Interpolovoj potjernici, a svojevremeno ga je pomilovao nekadašnji predsjednik FBiH Živko Budimir.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.