open-navfaktor-logo
search
Održali veze
Lavrov i princ Faisal pozdravili saradnju Rusije i Saudijske Arabije na tržištu naftom
Rusija je saopćila da je Saudijska Arabija pozdravila njihovu saradnju na tržištu naftom u okviru grupe OPEC+ tokom posjete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova kraljevstvu razgovora sa zalivskim zvaničnicima.
01.06.2022. u 09:56
get url
text

Posjeta dolazi u vrijeme dok se Moskva suočava s rastućim pritiskom iz Sjedinjenih Država i njihovih saveznica zbog njene invazije na Ukrajinu. Zalivske zemlje izvoznice nafte održale su veze a Moskvom i nisu se pridružile uvođenju sankcija Rusiji koje su nametnule SAD i njihovi saveznici.

Lavrov i njegov saudijski kolega, princ Faisal bin Farhan, pohvalili su nivo saradnje u formatu OPEC+, navodi rusko ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju.

- Oni su naglasili stabilizirajujući efekat koji ima tijesna saradnja između Rusije i Saudijske Arabije u ovom strateškom polju na globalnom tržištu ugljikovodika - dodaje ministarstvo.

Saudijska državna novinska agencija SPA javila je o sastanku, ali nije pružila više detalja.

Sastanak dolazi u vrijeme dok je Evropska unija u ovoj sedmici usvojila plan o embargu na uvoz ruske nafte bloku, jačajući sankcije protiv Kremlja zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Planirano je da se Lavrov sastane u četvrtak s kolegama iz regije Zaliva na sjednici šestočlanog Vijeća zalivske saradnje (GCC) u Rijadu. GCC uključuje velike članice OPEC-a pored Saudijske Arabije, među kojima su Ujedinjeni Arapski Emirati i Kuvajt, prenosi Bloomberg.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.