open-navfaktor-logo
search
Najavljene sankcije
Lavrov o prekidanju odnosa sa EU-om: Ako želite mir, pripremite se za rat
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je Moskva spremna da prekine odnose s Evropskom unijom ako im uvedu novi krug ekonomskih sankcija, navodi se u dijelovima iz intervjua objavljenog na web stranici ministarstva u petak.
12.02.2021. u 10:55
get url
text

- Ne želimo se izolirati od ostatka svijeta, ali na to moramo biti spremni. Ako želite mir, pripremite se za rat - rekao je Lavrov.

Odnosi između Rusije i Zapada su pod novim pritiskom zbog hapšenja i osude na zatvorsku kaznu kritičara Kremlja Alekseja Navalnija, zbog čega je došlo do priče o mogućim novim sankcijama, javio je Reuters.

Trojica evropskih diplomata rekli su u četvrtak za Reuters da će Evropska unija vjerovatno izreći zabranu putovanja i zamrzavanje imovine saveznicima ruskog predsjednika Vladimira Putina, moguće već ovog mjeseca, nakon što su Francuska i Njemačka dale do znanja da su spremne ići naprijed.

Pritisak u vezi sa sankcijama porastao je otkako je Moskva prošle sedmice razljutila evropske zemlje protjerivanjem njemačkih, poljskih i švedskih diplomata, a da to nije poručila čelniku vanjske politike EU-a, koji je boravio u Moskvi u posjeti. Pariz i Berlin sada navode da mora postojati odgovor.

Ruski ministar vanjskih poslova Lavrov komentarisao je u intervjuu, koji će kasnije u petak biti objavljen u potpunosti, o tome da li će Moskva pokrenuti proces prekidanja odnosa sa samim EU-om.

- Polazimo od činjenice da smo spremni (za to). O tome će se intenzivnije razgovarati u slučaju da ponovo vidimo sankcije nametnute u nekim sektorima koji stvaraju rizike za našu ekonomiju, uključujući i najosjetljivije sfere - rekao je Lavrov.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.