Potvrđenom optužnicom oni se terete za lažiranje zapisnika sa uviđaja saobraćajne nesreće i rezultata alkotestiranja učesnika nesreće koja se dogodila 1. maja 2017. godine u krugu benzinske pumpe "Energopetrol" u ulici Srebreničkih žrtava genocida u Maglaju.

Optuženi su Nihad Mehmedović, koji je tada obavljao funkciju zamjenika komandira PS Maglaj, stariji policajac Daniel Brkić, policajac Adis Šahbaz, te Erna Ridžal, Hasan Meškić i Minela Stanek.

To su, prema optužnici, uradili kako bi optuženu Minelu Stanek, kćerku njihove radne kolegice A. S., zaštitili od odgovornosti za izazivanje saobraćajne nesreće.

Prema prijavi, u toj nesreći sudarili su se automobili "audi" i "ford".

Na mjesto događaja prvi je, prema optužnici, stigao Mehmedović, koji je de facto rukovodio uviđajem, a potom i druga dvojica policajaca.

Sva trojica su, dodaje se dalje u optužnici, bili svjesni da je za izazivanje saobraćajne nesreće odgovorna Minela Stanek, sa kojom se u vozilu "ford" na mjestu suvozača nalazio Hasan Meškić.

Ona je prije izazivanja sudara prošla kroz zabranu ulaska na prostor benzinske pumpe, odnosno na izlaz s pumpe, a kod sebe nije vozačk dozvolu, niti uvjerenje o položanom vozačkom ispitu, koji je položila samo dva dana ranije.

Svi optuženi su se tada dogovorili da sačine lažni zapisnik u kojem su naveli da je automobilom u trenutku nesreće upravljao Hasan Meškić, te da su vozači Meškić i Ridžal alkotestirani i da kod njih nije konstatovano prisustvo alkohola u krvi.

Meškiću su potom izdali prekršajni nalog sa kaznom od 50 KM i jednim kaznenim bodom, na kojem je on potpisao da "priznaje krivnju".

- Na opisani način su Stanek Mineli pribavili korist u vidu izbjegavanja odgovornosti i neodgovaranja za prekršaje prema ZOOBS-u, koje je ona stvarno počinila i za koje nikada nije odgovarala - navedeno je u optužnici.

Erna Ridžal je kasnije, tokom mjeseca maja, na osnovu ovako sačinjenih lažnih isprava od osiguravajuće kuće na ime naknade štete nastale u ovoj saobraćajnoj nesreći naplatila iznos od 930 KM, dodaje se dalje u optužnici.

Mehmedović, Brkić i Šahbaz se prvom tačkom optužnice terete za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja u saizvršilaštvu, dok se Stanek, Meškić i Ridžal terete za pomaganje njima trojici prilikom zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Drugom tačkom optužnice se Šahbaz tereti za krivotvorenje službene isprave, dok se Ridžal i Brkić terete za pomaganje u tom krivičnom djelu.

Treća tačka optužnice tereti Ernu Ridžal za krivično djelo krivotvorenje službene isprave.

Tužilac je uz optužnicu predložio Sudu da se optuženima Mehmedoviću, Brkiću i Šahbazu izrekne mjera sigurnosti zabrane obavljanja dužnosti policijskih službenika u Bosni i Hercegovini u trajanju ne kraćem od tri godine.

Nakon potvrđivanja optužnice, očekuje se zakazivanje ročišta u Sudu na kojem bi se optuženi trebali izjasniti o krivnji.