open-navfaktor-logo
search
Rok od 30 dana teče
Lendo: Građani su rekli ko je pobjednik, situacija nalaže razgovore
Zasad nema naznaka da bi troje imenovanih članova rukovodstva izvršne vlasti Federacije Bosne i Hercegovine moglo održati skori sastanak u vezi s formiranjem postizbornog saziva Federalne vlade, izjavio je za Fenu jedan od troje novoimenovanih, potpredsjednik FBiH Refik Lendo.
06.03.2023. u 13:16
get url
text

- Rok od 30 dana teče i nas troje treba da se sastanemo; ne samo nas troje već i političke partije; mi smo predstavnici Bošnjaka, Hrvata i Srba, ali istovremeno i građana te određenih političkih partija. Tako da narednih mjesec dana ostaje da se taj dio izdefiniše - izjavio je on.

- Ovaj dio "Trojke" pokušava na neki način da prebaci (krivicu); svi su krivi, samo oni hoće da ostanu u nekoj žiži demokratije, međutim, demokratija o kojoj oni govore i na koji način, mislim da neće moći da se realizuje. Okreću se nekim drugim ljudima umjesto da se mi okrenemo jedni prema drugima i pokušamo naći rješenje. Sve što bude riješio visoki predstavnik ili neko drugi, to će biti silovanje demokratije. Pa eto, ostaje da vidimo kako će biti. Zasad nema nikakvih naznaka – kazao je Lendo odgovarajući na pitanje može se li se očekivati skori sastanak o formiranju Federalne vlade.

Prema njegovim daljnjim navodima, proces bi objektivno trebalo da teče shodno tome kako su građani dali izborno povjerenje političkim strankama, shodno ustavnim odredbama i aktuelnom stanju.

- Građani su rekli ko je pobjednik; sadašanja situacija nalaže razgovore jer SDA, SDP i HDZ ne mogu bježati od stanja kakvo jeste - smatra Lendo.

Ponovio je od ranije poznati njegov stav da neće dati saglasnost ako novoimenovana predsjednica FBiH Lidija Bradara predloži Nermina Nikšića iz Socijaldemokratske partije BiH kao mandatara za budući sastav Vlade.

Pritom Lendo obrazlaže da on u ovoj situaciji predstavlja Bošnjake kojih u Federaciji ima nešto više od 70 posto, pa ne želi stavljati potpise "naslijepo", bez dogovora.

- Pri ovoj pameti, pri ovom stanju Stranke demokratske akcije i stanju na terenu, mislim da se trebamo dogovoriti - zaključio je.

Troje članova rukovodstva Federacije BiH – predsjednica Lidija Bradara (Hrvatska demokratska zajednica BiH) i potpredsjednici Refik Lendo (Stranka demokratske akcije) te Igor Stojanović (Socijaldemokratska partija BiH) imenovani su na navedene dužnosti u novom postizbornom mandatu nedavnom odlukom Zastupničkog doma Federalnog parlamenta.

Njih troje su prethodno imali mogućnost da međusobno utvrde ko će biti predsjednik, ali pošto je dogovor izostao, dilema je riješena navedenom intervencijom Zastupničkog doma.

Prema sadašnjim pravilima, funkcije predsjednika i dvoje potpredsjednika Federacije veoma su bitne u procesu formiranja postizbornog saziva Federalne vlade.

Naime, predsjednik formalno predlaže Parlementu mandatara, ali to ne može učiniti bez saglasnosti, odnosno, potpisa oba potpredsjednika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.