open-navfaktor-logo
search
Turska
Let balonom iznad Kapadokije u prvih šest mjeseci ove godine probalo više od 230.000 ljudi
U prvoj polovini ove godine balonom na topli zrak vozilo se 232.109 ljudi, a očekuje se da će do kraja godine te brojke doseći i pola miliona
25.08.2019. u 12:29
get url
text

Kapadokija, smještena u provinciji Nevsehir, popularna je turistička destinacija u Turskoj, a vremenski uslovi dozvoljavaju let balonima na topli zrak skoro 300 dana u godini, što privlači brojne turiste iz zemlje i svijeta.

U prvoj polovini ove godine balonom na topli zrak vozilo se 232.109 ljudi, a očekuje se da će do kraja godine te brojke dosegnuti i pola miliona. 

Pejzaž Kapadokye nalazi se na listi Svjetske baštine UNESCO-a, a pogled iz balona je jedinstveno iskustvo koje svake godine privlači stotine hiljada turista iz cijelog svijeta.

Riječ je o specifičnom reljefu koji je nastao od vulkanske lave koju su obližnje planine izbacivale prije nekoliko miliona godina.

{$galerijaFotografija}

Turisti koji smognu hrabrosti svako jutro imaju priliku da se balonom vinu u visine iznad tog mjesta koje je spoj prirodnih i historijskih fenomena. Često se na nebu iznad Kapadokije u jutarnjim satima nalazi nekoliko desetina balona.

Let balonom, Kapadokija
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.