open-navfaktor-logo
search
Osnova za putovanje
Lideri EU-a dogovorili uvođenje certifikata o vakcinisanju protiv COVID-19
Trebat će tri mjeseca da bi se izradile potvrde o vakcinisanju protiv COVID-19, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon virtualnog sastanka s 26 evropskih kolega.
25.02.2021. u 22:14
get url
text

Evropska komisija već je obavila tehnički dio, ali trebat će još tri mjeseca da bi se razvio takav digitalni certifikat, rekla je. On bi mogao biti osnova za putovanje državljana trećih zemalja u Evropsku uniju, dodala je Merkel. I dok bi pandemija COVID-19 uglavnom trebala jenjavati do ljeta, vakcinisanje bi moglo potrajati duže zbog mutirajućih sojeva koronavirusa, piše Hina.

Države se moraju pripremiti na to da će vakcinisanje protiv virusa trajati još puno godina, istaknula je Merkel.

Čelnici 27 članica EU-a razgovarali su na virtualnom sastanku na vrhu o tome kako pospješiti proces vakcinisanja i što bolje se pripremiti na nove varijante koronavirusa te o potvrdama o vakcinisanju i jednostranim ograničenjima putovanja, koje su neke zemlje poduzele u strahu od mutiranih virusa.

Uprkos sporijim isporukama vakcina, u EU-u i dalje tvrde da je cilj do kraja ljeta vakcinisati 70 posto odrasle populacije. Do sada je samo 4,2 posto Evropljana primilo najmanje jednu dozu vakcine, a dva posto primilo je dvije doze.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.