open-navfaktor-logo
search
Nakon samita
Lideri NATO-a: Pružat ćemo podršku partnerima u Evropi; Milanović: BiH je navodno ugrožena
- Osuđujemo rusku invaziju na Ukrajinu najoštrije. Pozivamo predsjednika Rusije Vladimira Putina da odmah zaustavi ovaj rat i povuče vojne snage iz Ukrajine i pozivamo Bjelorusiju da prekine svoje saučesništvo - naglašeno je u zajedničkoj izjavi lidera država članica Sjevernoatlantskog saveza (NATO) nakon današnjeg samita u Briselu.
24.03.2022. u 15:25
get url
text

Lideri NATO-a dogovorili su da će ojačati odbranu na istoku Evrope kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine. Također, nastavit će pomagati odbranu Ukrajine. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg jučer je u najavi samita kazao kako "očekuje da će se članice dogovoriti da pojačaju prilagođenu podršku drugim partnerima koji su u opasnosti od ruskog pritiska, uključujući Gruziju i Bosnu i Hercegovinu".

U današanjoj zajedničkoj izjavi nije direktno spomenuta BiH, ali se govorilo o sigurnosti partnera NATO-a, među koje spada i naša država.

- Pružamo prilagođenu podršku partnerima pogođenim ruskim prijetnjama i miješanjem i pojačat ćemo našu pomoć kako bismo im pomogli da se odupru ruskom zlonamjernom utjecaju i ojačaju njihovu otpornost, na osnovu zahtjeva naših partnera i naših dugogodišnjih partnerskih programa. U aprilu će ministri vanjskih poslova razmotriti konkretne prijedloge za jačanje naše podrške ovim partnerima - navedeno je u izjavi.

VEZANI TEKST - Stoltenberg: NATO planira pojačati pomoć BiH koja je u opasnosti od ruskog pritiska

Da je BiH spomenuta na samitu, potvrdio je i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović koji je prisustvovao samitu.

- Spominjala se regija, BiH kao zemlja koja je navodno ugrožena, Moldavija, Gruzija, ali nisu se spominjali Srbija i Kosovo. Srbija je u NATO-u partner, isto kao i Bosna. Mora imati jasnu zapadnu perspektivu, važno je da joj se jasno u ovoj situaciji ponudi, pa ako shvati - shvati, ako ne shvati - ne shvati - rekao je Milanović.

Imao je prijedlog za status Kosova. 

- Predložio sam da Kosovo integriramo, da to konačno postane jedna zaokružena država - poručio je Milanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.