open-navfaktor-logo
search
Presuda
Lizdeku i Marinkoviću tri godine i sedam mjeseci zbog otimanja golfa na Trebeviću
Nakon presude, Marinković pušten na slobodu, dok je Lizdeku, koji se spominje i u istrazi ubistva sarajevskih policajaca, produžen pritvor
30.07.2019. u 13:35
get url
text

Kantonalni sud u Sarajevu izrekao je danas presudu kojom su Nedeljko Lizdek (22) i Nebojša Marinković (23) sa Pala, osuđeni na ukupno tri godine i sedam mjeseci zatvora zbog otimanja automobila od Sarajlije B. A. u oktobru prošle godine na Trebeviću. 

Presuda, koju je izrekao sudija Jasenko Ružić rezultat je sporazuma o priznanju krivnje koji su sa sarajevskim Kantonalnim tužilaštvom potpisali optuženi i njihovi branioci Aleksandar Remić i Aldin Lejlić. 

Lizdek je osuđen na dvije godine i dva mjeseca, dok je Marinković dobio godinu i pet mjeseci. 

Suđenje Đorđu Cicoviću i Milošu Pavloviću za isto krivično djelo nastavlja se u redovnoj proceduri. 

Potvrđenom optužnicom sarajevskog Tužilaštva, Marinković, Lizdek, Cicović i Pavlović  terete se da su 23. oktobra oko 22 sata, nedaleko od hotela "Pino Nature" na Trebeviću, maskirani i naoružani, presreli B. A. i njegovu djevojku, te ih, uz prijetnju oružjem, natjerali da izađu iz vozila, kojim su potom pobjegli u nepoznatom pravcu.

Marinković je uhapšen na Palama dva dana nakon razbojništva, dok su ostali uhapšeni tokom široke akcije nakon ubistva dvojice pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo.

Ukradeni "golf" pronađen je u jednom od "štekova" na području Pala, te je vraćen vlasniku.

Nakon izricanja presude, Marinković je pušten na slobodu, dok je u odnosu na Lizdeka doneseno rješenje kojim mu se produžava pritvor.

On je, podsjećamo, spominjan i u vezi sa istragom ubistva dvojice pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo, a pojedini mediji su čak navodili da je u zamjenu za blažu kaznu odlučio svjedočiti o tom slučaju. 

Te tvrdnje, međutim, najoštrije je demantirao advokat Lejlić, koji je kazao da se Lizdek prilikom ispitivanja vezano za slučaj ubistva policajaca branio isključivo šutnjom, a da sporazumom na osnovu kojeg je danas osuđen, nije obavezan svjedočiti protiv bilo koga u bilo kojem predmetu.

- On nije svjedočio ni protiv koga, jer nema nikakva saznanja u tom predmetu budući da apsolutno nije umiješan u bilo koji aspekt tog predmeta - rekao je Lejlić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.