open-navfaktor-logo
search
Drugi krug
Luiz Inacio Lula da Silva je novi predsjednik Brazila: Najveći prioritet je iskorijeniti glad
Luiz Inacio Lula da Silva pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora protiv Jaira Bolsonara, koji nije uspio osvojiti svoj drugi mandat.
31.10.2022. u 07:48
get url
text
Ignacio Silva

Kandidat ljevice Lula je osvojio 50,83 posto glasova, prema 49,17 posto za desničara Jaira Bolsonara, nakon što je prebrojano nešto manje od 99 posto glasova, potvrdio je Vrhovni izborni sud u Brazilu.

Lula je rekao da će se boriti protiv deforestacije Amazone.

- Brazil i planeta trebaju Amazonu živu i koja diše. Stablo koje još stoji vrijedi više od tone drva posječenog na crno.

- Pokušali su me živoga zakopati, ali ovdje sam - otvorio je svoj pobjednički govor i dodao:

- Ovo je pobjeda za demokratski pokret, iznad interesa svih strana i ideologija. Prvo, želim se zahvaliti Bogu. Ovi izbori suprotstavili su dvije vrlo oprečne vizije Brazila, a pobjednik je brazilski narod.

Brazilci žele knjige umjesto oružja, žele živjeti dobro, jesti dobro, imati posao i pristup obrazovanju. Brazilski narod želi opet imati nadu. Tako ja shvatam demokratiju. Želim se boriti protiv rasizma, Brazilu želim mir, demokratiju i dignitet. Ne postoje dva Brazila. Mi smo jedan narod - poručio je.

Lula je rekao da mu je najveći prioritet još jednom iskorijeniti glad.

- Ne treba prihvatiti kao normalno da milioni muškaraca, žena i djece u Brazilu nemaju dovoljno hrane. To će biti golem izazov i potrebno je obnoviti zemlju u svim aspektima. Brazil se vratio - kazao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.