Utorak, 09.08.2022.
FOTO: Faktor

Lukomir: Čarobno selo na 1.495 metara nadmorske visine

Za selo Lukomir koje se nalazi u općini Konjic, a u koje se može doći iz nekoliko pravaca, može se reći da je vjerovatno najpoznatije selo u Bosni i Hercegovini.

Ovo magično mjesto s bogatom prošlošću, o čemu svjedoče brojni stećci i mezarja stara po nekoliko stotina godina, prilično će lako osvojiti srce svakog posjetioca.

Selo na južnim padinama Bjelašnice, koje se nalazi na 1495 metara nadmorske visine, udaljeno je oko 30 kilometara od Konjica i oko 45 kilometara od Sarajeva.

Sa vidikovaca iznad sela pruža sepogled na vijenac planine Visočice, koja se obrušava u 800 metara dubok kanjon rijeke Rakitnice, najdublji u Evropi nakon kanjona Tare.

Iz sela Umoljani vodi jedna od staza ka Lukomiru, inače najvišem naseljenom mjesu u Bosni i Hercegovini i jedinom naseljem mjestu iznad 1.300 metara nadmorske visine.

Posjetili smo ga proteklog vikenda, dio užitka podijelit ćemo sa vama, no da bi bio potpun morat ćete "nabaciti" gojzerice i sami krenuti put ovih predjela Bosne i Hercegovine koji ostavljaju bez daha.

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh