open-navfaktor-logo
search
Agresija
Lyman potpuno očišćen od ruskih okupatora: Devet zemalja NATO-a podržava članstvo Ukrajine u Alijansi
Oružane snage Ukrajine u potpunosti su očistile grad Lyman u Donjeckoj oblasti od ruskih okupatora, javlja Ukrinform.
02.10.2022. u 13:36
get url
text

Predsjednik Ukrajine Volodymyr Zelensky rekao je to u svom video obraćanju.

- Od 12.30 sati Lyman je sada u potpunosti očišćen od ruskih osvajača - rekao je Zelensky.

Predsjednik je zahvalio ukrajinskoj vojsci.

Kako je objavljeno, Oružane snage Ukrajine podigle su državnu zastavu nad gradom Lyman, oslobođenim od ruskih okupatora.

Inače, predsjednici srednjoevropskih i istočnoevropskih zemalja članica NATO-a oštro su osudili rusku vojnu agresiju na Ukrajinu i podržali težnje Ukrajine da se pridruži NATO-u, javlja Ukrinform.

To stoji u zajedničkoj izjavi predsjednika Češke, Estonije, Latvije, Litve, Sjeverne Makedonije, Poljske, Rumunjske, Crne Gore i Slovačke, koja je objavljena na web stranici poljskog predsjednika.

- Ponavljamo našu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Ne priznajemo i nikada nećemo priznati ruske pokušaje aneksije bilo kojeg ukrajinskog teritorija. Čvrsto stojimo iza odluke sa samita NATO-a u Bukureštu 2008. u vezi s budućim članstvom Ukrajine - navodi se u saopćenju.

Čelnici su izjavili o potpori Ukrajini u njenoj obrani od ruske invazije i zatražili da se Rusija odmah povuče sa svih okupiranih teritorija. Također su pozvali sve saveznike da znatno povećaju svoju vojnu pomoć Ukrajini.

- Svi koji počine zločine agresije moraju odgovarati i biti izvedeni pred lice pravde - istaknuli su čelnici.
Kako je objavljeno, 30. septembra predsjednik Volodymyr Zelensky, predsjednik Verkhovna Rada Ruslan Stefanchuk i premijer Denys Shmyhal potpisali su zahtjev Ukrajine za ubrzani pristup NATO-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.