open-navfaktor-logo
search
Predsjednička debata
Macron: Le Pen rizikuje građanski rat ako zabrani nošenje marame u Francuskoj
Četiri dana prije nego što Francuska izađe na drugi krug predsjedničkih izbora, dva preostala kandidata međusobno su se susrela u svojoj jedinoj televizijskoj debati.
21.04.2022. u 09:13
get url
text

Liderica krajnje desnice Marine Le Pen zaostala je u anketama za centristom Emmanuelom Macronom, a milioni birača još su neodlučni kome će dati glas. U Francuskoj je tradicija od 1974. godine da između dva kruga izbora finalisti imaju televizijski duel koji može biti odlučujući. Kandidati su u TV debati, koja je trajala dva sata i 45 minuta, razmatrali pitanja o životnim troškovima, Rusiji, klimatskim promjenama i imigraciji.

Aktuelni predsjednik Francuske Emmanuel Macron upozorio je svoju ekstremno desničarsku protivkandidatkinju Marine Le Pen da će tu zemlju dovesti na rub građanskog rata ako uvede zabranu nošenja marame ili hidžaba u slučaju pobjede na francuskim predsjedničkim izborima, prenosi Anadolu Agency.

Le Pen želi "osloboditi muslimanke"

- Sa mnom neće biti zabrane marama, jarmulka i vjerskih obilježja - rekao je Macron tokom televizijske debate na kanalima TF1 i France 2.

U debati je preovladao i diskurs ekstremne desnice koji je dominirao kampanjom. Le Pen je rekla da zabranom nošenja marame na javnim mjestima namjerava osloboditi muslimanke od "uniforme koju su nametnuli islamisti".

Macron se protivi predloženoj zabrani, rekavši da je neustavna i da će stvoriti građanski rat. On je rekao da se zakon o sekularizmu iz 1905. ne odnosi na "borbu protiv religije".

Tema o cijenama energije i proizvoda u trgovinama dominirale su kampanjom i odmah su zauzele centralno mjesto u debati.

Na prethodnom duelu 2017. godine, Le Pen je djelovala nepripremljena i slabija u odnosu na Macrona, što je utjecalo na njen poraz na izborima. Ali ovoga puta Marine Le Pen je bila spremna od početka duela i bila staloženija.

Macron je tokom cijele debate bio taj koji je krenuo u ofanzivu, doimajući se više kao izazivač nego kao aktualni predsjednik, neprestano prekidajući svoju protivnicu.

Francuzima dati prednost u njihovoj zemlji

Le Pen je rekla da 70 posto Francuza vjeruje da im je životni standard pao u posljednjih pet godina i da će ona biti predsjednica građanskog mira i nacionalnog bratstva.

- Moramo Francuzima dati prednost u njihovoj zemlji - rekla je.

Macron je rekao da je Francuska upoznala krizu bez presedana, imajući u vidu pandemiju COVID-a 19 i rat koji je uslijedio na tlu Evrope. Kazao je da će Francusku voditi kroz te izazove i da je želi učiniti jačom zemljom. Glasanje u nedjelju je "referendum o Evropi, sekularizmu i to je trenutak jasnog izbora", rekao je.

Uprkos dobrom nastupu Marine Le Pen, anketa birača francuske televizije BFMTV i lista L'Express pokazala je da je Macron pobjednik TV duela. Glasanje, koje su proveli poznati anketari Elabe, sugeriše da je 59 posto gledalaca više vjerovalo riječima Macrona, prenosi RSE.

Drugi krug predsjedničkih izbora, koji će biti održan 24. aprila, dešava se usred rata u Ukrajini i francuskog šestomjesečnog predsjedavanja Vijećem Evropske unije, podsjeća AFP.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.