open-navfaktor-logo
search
Prekinuli mu govor
Macron se nadvikivao se demonstrantima tokom državne posjete Nizozemskoj
Demonstranti su prekinuli govor Emmanuela Macrona u utorak u Den Haagu, što je navelo francuskog predsjednika da izjavi kako oni koji ne poštuju izborni proces i izabrane vođe ugrožavaju demokratiju.
11.04.2023. u 20:16
get url
text

Macron, koji je trebao održati govor o evropskom suverenitetu na početku državne posjete Nizozemskoj, suočava se s višesedmičnim napetim protestima u svojoj zemlji protiv zakona o penzijama koji će odgoditi starosnu dob kada francuski radnici mogu ići u penziju.

- Gdje je francuska demokratija? Kada smo je izgubili? - vikao je jedan muškarac tokom dešavanja u institutu Nexus. Drugi su vikali o klimatskim promjenama i penzionoj reformi.

Jedan od demonstranata imao je transparent na kome je pisalo "predsjednik nasilja i licemjerja".

Macron se nekoliko minuta takmičio s onima koji su vikali u pokušaju da ga se čuje. Rekao je da je društvena debata "vrlo važna", ali da konferencija nije mjesto za protest.

- Glasate i birate ljude, suprotna strana je da morate poštovati institucije za koje su glasali ljudi. Onoga dana kada pomislite: "Ne slažem se sa zakonom pa mogu raditi šta god hoću" dovodite demokratiju u opasnost - kazao je.

Macron je potom nastavio s govorom. Novinari u prostoriji rekli su da su demonstranti uklonjeni, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.