Mađarski premijer Viktor Orban proglasio je ratno vanredno stanje odmah nakon što je postavljena njegova nova vlada.

- Svijet je na rubu ekonomske krize - rekao je Orban u videu, ponovivši da Mađarska mora ostati izvan rata u Ukrajini i “zaštititi finansijsku sigurnost porodice”, prenosi Dnevnik.hr.

Vanredno stanje, novi alat koji je Parlament odobrio ranije u utorak, stupit će na snagu u ponoć i dat će vladi “manevarski prostor i mogućnost da odmah reagira” na posljedice rata u susjednoj Ukrajini, rekao je Orban u videoporuci na svojoj Facebook stranici.

Vlada će svoje prve mjere u okviru vanrednog stanja objaviti u srijedu, rekao je.

Orban je potvrdio i da Mađarska neće podržati novi paket sankcija EU Rusiji.

On je uputio je pismo predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu kako se ne bi razmatrao šesti paket sankcija koji je Evropska komisija pripremila za Rusiju,.

Kako je saopćio Bertalan Havasi, generalni sekretar Press službe pri uredu premijera, Orban je pisao Michelu povodom šestog paketa sankcija kojeg je Evropska unija (EU) pripremila protiv Rusije zbog napada na Ukrajinu.

Orban je u pismu naveo kako je cijena goriva povećana za 55 do 60 posto i dosegla vrhunac u posljednjih 40 godina, te da bi ukoliko sankcije stupe na snagu, izazvalo ozbiljnu krizu u Mađarskoj, a zemlju dovelo u opasnost kada je u pitanju energetska sigurnost.

Podsjetio je kako je Mađarska 2010. godine više od 90 posto potreba za naftom zadovoljavala iz Rusije, a uprkos koracima poduzetim u posljednjih 12 godina i danas više od 64 posto potreba za naftom zadovoljava iz Rusije.

Orban je o zabrani uvoza nafte iz Rusije kazao kako su prijedlozi koje je EU ponudila nedovoljni te da EU njegovoj zemlji treba pružiti dodatnu podršku za investicije u oblastima infrastrukture i tehnologije.

Dodao je kako je vlada dosad podržala sve prijedloge sankcija protiv Rusije koje je EU ponudila, ali da neće prihvatiti novi paket sankcija za koji je planirano da Evropskom vijeću bude ponuđen 30. i 31. maja.