open-navfaktor-logo
search
Pritisak javnosti
Mađarski političar snimljen na orgijama kod Dubrovnika podnio ostavku
Devet dana do lokalnih izbora u Mađarskoj - fotografije gradonačelnika Gyora Zsolta Borkaija u društvu nekoliko prostitutki na brodu u blizini Dubrovnika objavljene su online. Borkai je bio predsjednik Mađarskog olimpijskog odbora (2010. - 2017.), ali izgubio je povjerenje premijera Orbana prije dvije godine
07.11.2019. u 10:02
get url
text

Zsolt Borkai, gradonačelnik Gyora iz vladajuće stranke Fidesz Viktora Orbana, koji se prilikom predizborne kampanje našao u centru skandala, podnio je ostavku, prenosi Gyor Plus.

Početkom oktobra su procurile fotografije i video na kojem se vidi njegov seks s navodnom prostitutkom na luksuznoj jahti. U vrijeme kad su fotografije snimljene, od kojih su neke vrlo eksplicitne, jahta se nalazila u Jadranskom moru, u blizini Dubrovnika.

-Devet dana do lokalnih izbora u Mađarskoj - fotografije gradonačelnika Gyora Zsolta Borkaija u društvu nekoliko prostitutki na brodu u blizini Dubrovnika objavljene su online. Borkai je bio predsjednik Mađarskog olimpijskog odbora (2010. - 2017.), ali izgubio je povjerenje premijera Orbana prije dvije godine- napisao je tada mađarski novinar Balazs Cseko na Twitteru. 

Gradonačelnik je ubrzo dao izjavu u kojoj se izvinio porodice, ali i insistirao da nije prekršio zakon te da nije koristio javna sredstva za svoje ljetovanje.

Lokalni Fidesz je stao u njegovu odbranu tvrdeći da je curenje eksplicitnih fotografija dio orkestrirane akcije opozicije, no da akcija nije pošla po planu.

-Ljudi su bijesni zbog upotrebe takvih alata budući da se Gyor (pod Borkaijevom vlašću) gradi i uljepšava.

Opozicija je, s druge strane, tražila odgovore po pitanju novca kojima je Borkai platio navodne prostitutke i partijanje na jahti.

-Ako neko učestvuje na zabavi pomoću sredstava biznisa koji je zaradio milijarde zahvaljujući odlukama političara Fidesza, onda to postaje javno pitanje- rekao je zajednički kandidat opozicije za gradonačelnika Gergely Karacsony. 

-Moji politički protivnici, dovodeći u pitanje moralnost izbora, nisu učinili život nemogućim samo meni, već i mojem gradu. Od početka oktobra, samo se govorilo o meni, niko nije razgovarao o, za život građana, bitnim budućim izazovima grada. Mislim da bi općinski izbori trebali biti temeljeni na postignućima i planovima za budućnost. Tokom posljednjeg razdoblja, moja porodica i ja postali smo meta. Ne želim više tome izlagati svoje članove porodice. Savjetujem vam da prestanete mrziti jer vas to ne tjera naprijed. Ostvarili smo veliko putovanje od 2006. godine. Gyor je postao jedan od privrednih bastiona Mađarske, a razvoj našeg grada je neupitan. Puno hvala građanima Gyora za posljednjih 13 godina.

Prihvatam posljedice i preuzimam odgovornost. Volim Gyor pa ne želim ometati daljnji razvoj grada s onime što mi se dogodilo. U petak u 16 sati podnijet ću ostavku na dužnost gradonačelnika. Želim da moju dužnost preuzme neko ko zaslužuje voditi naš voljeni grad- napisao je u ostavci Borkai.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.