On je bio optužen da je 16. marta ove godine u neuračunljivom stanju pokušao ubiti svoju majku Raziju I. (75), tako što ju je prvo udario satarom, a onda pokušao zadaviti kaišem.

Optužnica je teretila Emira B. da je u martu ove godine, zbog ličnih problema i teške porodične situacije, počeo planirati majčino ubistvo, te da je 16. marta oko 20 sati došao u njihov stan u banjalučkom naselju Borik u alkoholisanom stanju. Nakon kratke svađe, majka je otišla u kupatilo, a on uzeo sataru i krenuo za njom, ugasio svjetlo, te je udario više puta u glavu.

- Potom je uzeo kaiš, stavio joj oko vrata i počeo stezati, a kada su joj usne poplavile i počela krkljati, odustao je, te pozvao Hitnu pomoć i policiju - navodi se u optužnici i zaključuje da je Bećirpašić optužen da je u neuračunljivom stanju počinio pokušaj ubistva.

Neuropsihijatar i sudski vještak je na ranijem ročištu potvrdio da optuženi ima rijetko oboljenje - teški duševni poremećaj sa sumanutom idejom milosrđa.

On je tada predložio da se optuženi uputi na liječenje na Psihijatrijsku kliniku Sokolac, a mjeru bezbjednosti obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi tražila je i tužilac Sanja Tadić - Stojisavljević.

Oštećena Razija I., kojoj je kritičnog događaja zadobila lake tjelesne povrede, tokom svjedočenja u banjalučkoj sudnici sinu je govorila "zlato moje", te navela da se ranije nikada  nisu svađali i da su bili u dobrim odnosima, kao i da ne strahuje od sina.

Na kraju njenog ranijeg svjedočenja, optuženi joj je rekao: "Mama, volim te puno".