open-navfaktor-logo
search
Cijena prava sitnica
Mala skica medvjeda Leonarda da Vincija mogla bi "otići" za nevjerovatan iznos
Očekuje se da će mala skica medvjeda slavnog Leonarda da Vincija biti prodana za više od 16 miliona dolara na aukciji.
10.05.2021. u 20:47
get url
text

Predmet je jedan od samo osam Leonardovih crteža koji su ostali u privatnim rukama, prema navodima aukcijske kuće Christie's, koja organizira prodaju.

Dimenzija od 8 kvadratnih centimetara, crtež je napravljen na blijedo ružičasto-bež papiru pomoću silverpoint-a - tehnike koju je Leonarda naučio Andrea del Verrocchio, a koja uključuje obilježavanje hemijski tretiranog papira srebrnim šipkama ili žicom.

Skica je nekoliko puta mijenjala vlasnika tokom vijeka - zapravo, nju je Christie's svojedobno prodao za samo 2,50 GBP (oko 439 dolara današnjeg novca) 1860. godine. Nazvan "Glava medvjeda", od tada je prikazan u glavnim institucijama, uključujući Nacionalnu galeriju u Londonu, Louvre Abu Dhabi i Državni muzej Ermitaž u Sankt Peterburgu, piše CNN.

U saopćenju za medije, Ben Hall iz aukcijske kuće skicu je nazvao "jednim od najvažnijih djela iz renesanse koje je još uvijek u privatnim rukama".

Medvjeđa glava/Foto: Aukcijska kuća Christie's

Među značajnim prethodnim vlasnicima su slikar Sir Thomas Lawrence i kolekcionar umjetnina kapetan Norman Robert Colville.

Crtež, sa potpisom umjetnika, bit će izložen u Hong Kongu kasnije ovog mjeseca. Zatim će se preseliti u London, gdje se očekuje da će na julskoj prodaji dobiti između 8 i 12 miliona funti (11,21 do 16,82 miliona dolara).

Inače, najskuplja Leonardova skica koja se ikad pojavila na aukciji je "Konj i jahač", koja je 2001. prodana za više od 11,2 miliona dolara.

Stijn Alsteens, međunarodni šef odjela starih majstora u Christie's u Parizu, rekao je da imaju sve razloge da vjeruju da će u julu postići novi rekord, za "Medvjeđu glavu".

Prodajna cijena će, međutim, vjerovatno zaostati za trenutnim rekordom na aukciji za crtež Starog majstora. Naime, 2009. godine, Rafaelova "Glava muze" zaradila je u Christie'su u Londonu gotovo 49 miliona dolara.

Iako je Leonardo najpoznatiji po uljnim slikama poput "Mona Lise" i "Posljednje večere", renesansni je majstor bio proslavljen i zbog svojih anatomskih skica, izuzetno preciznih.

Njegov crtež "Vitruvijev čovjek", matematički precizno prikazivanje golog muškarca, često se naziva jednim od njegovih najvećih dostignuća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.