Vrijedna Biblija je nekada možda bila u vlasništvu srednjovjekovnog aristokrata ili kraljevske porodice.

Predmet star 600 godina i dugačak tek 1,5 cm, mogao bi vrijediti više od 100.000 funti, rekla je Bailey.

Stručnjak ga je nazvao jedinstvenim artefaktom koji je vjerovatno bio u posjedu vrlo bogate osobe.

Bailey je novinarima rekla da su ona i suprug za istraživanje odabrali York jer im je dobro poznata bogata historija tog dijela Engleske. Za to su dobili dopuštenje vlasnika zemljišta.

- Iskopala sam nekih 13 centimetara i otkrila zlatni predmet. U tom trenutku nisam mislila da je riječ o nečem tako posebnom. To sam shvatila tek pošto sam ga pomno očistila od zemlje. Težak i sjajan predmet, nevjerovatno lijep i vjerovatno zlatan - pomislila je.

Minijaturna Biblija teži samo 5 grama, a izrađena je od 22 ili 24-karatnog zlata. Vjeruje se da potječe iz 15. vijeka.

Na njoj su izrezbareni likovi svetog Leonarda i svete Margarete, zaštitnika porođaja i vjerovatno su korišteni kao predmet koji je vlasnicu štitio za vrijeme trudnoće i porođaja.

Minijaturna Biblija pronađena je na zemljištu nedaleko od posjeda koji je nekada pripadao Richardu III (1483-1485), a stručnjaci nagađaju da je možda bila vlasništvo njegove rodbine ili njegove supruge Anne Neville.

Julian Evan-Hart, urednik časopisa Treasure Hunting, rekao je da je pronađena zlatna Biblija jedinstven historijski artefakt.

- Ko god da je naručio izradu ovakve minijaturne zlatne Biblije, morao je biti nevjerovatno bogat. Zasad u svijetu ne postoji ništa slično - istakla je Bailey.