open-navfaktor-logo
search
SHF 2019
Međunarodni sajam halal-industrije stavlja Sarajevo na svjetsku mapu
Sarajevo Halal Fair je međunarodni sajam halal industrije koji povezuje predstavnike iz svih dijelova lanca halal industrije, uključujući privatne kompanije, javne korporacije, akreditacijske organe, vladine zvaničnike i druge predstavnike halal tržišta
18.09.2019. u 11:53
get url
text

Više od 100 izlagača iz Bosne i Hercegovine, zemalja regiona i cijelog svijeta učestvovaće na drugom po redu međunarodnom sajmu halal-indrustrije Sarajevo Halal Fair 2019. koji će se održati od 26. do 28. septembra u Centru Skenderija u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).    

Organizatori sajma su Bosna Bank International, Islamic Development Bank Group (IsDB) i IsDB Group Business Forum THIQAH, uz podršku Islamske zajednice u BiH, Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH, te Udruženja halal-industrije koje djeluje pri Privrednoj komori FBiH, a pod pokroviteljstvom Šefika Džaferovića, člana Predsjedništva BiH. 

SHF je međunarodni sajam halal industrije koji povezuje predstavnike iz svih dijelova lanca halal industrije, uključujući privatne kompanije, javne korporacije, akreditacijske organe, vladine zvaničnike i druge predstavnike halal tržišta.

-Ovo je jedan od onih rijetkih događaja koji stavljaju Sarajevo na svjetsku mapu. Ne postoje u regiji ovakvi događaji koji pružaju priliku našim firmama da se stave na raspolaganje svjetski rastućem tržištu halal hrane - izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, koja je partner sajma.

Forto je najavio da će kantonalna Vlada nastaviti podržavati ovakve događaje budući da su oni, kako je kazao, prilika za zapošljavanje i ekonomski rast.

Potražnja za halal proizvodima i uslugama u svijetu bilježi ubrzan rast pa je SHF 2019. prilika proizvođačima roba i pružateljima usluga koje su halal certificirane da se predstave distributerima i uvoznicima iz cijelog svijeta, ali isto tako i lokalnom tržištu koje sve više traži proizvode sa halal certifikatom.

Organizatori očekuju više od 100 izlagača iz BiH, zemalja regiona i cijelog svijeta, te više od 10.000 posjetilaca.

-Ove godine očekujemo još veći događaj nego prošle godine. Imamo jako velike delegacije iz cijelog svijeta. Mislim da ovo na jedan način pozicionira Sarajevo kao centar za proizvodnju halal-hrane za Evropu - rekao je predsjednik Uprave BBI Sarajevo Amer Bukvić, inicijator ovog sajma.

Najavio je da će se u okviru sajma održati i promocija halal-turizma, kao i nekoliko veoma značajnih događaja.

-Imamo takmičenje poslovnih ideja koje će biti nagrađivane. To radimo u saradnji s Islamskom razvojnom bankom. U isto vrijeme organizovali smo susret direktora banaka iz cijelog svijeta. Pravimo platformu za saradnju između islamskih banaka - kazao je Bukvić te najavio je da će se tokom SHF-a održati i dva okrugla stola sa biznismenima iz Malezije i Saudijske Arabije.

-Ovo je pokušaj da promovišemo Sarajevo i BiH kao ekonomski centar u segmentu halala - zaključio je Bukvić.

Damir Alihodžić, direktor Agencije za certificiranje halal-kvalitete BiH, podsjetio je da je od njihovog osnivanja 2006. godine u regionu certificirana 141 kompanija, od čega 101 u BiH, 35 u Srbiji, dvije u Crnoj Gori, te po jedna iz Bugarske i Turske.

-Na osnovu dosadašnjeg rada stekli su se uslovi i preduslovi da se organizuje ovakav sajam koji je prošle godine prvi put organizovan i bio uspješan. Nadam se da ćemo ove godine imati još bolji i uspješniji sajam - rekao je Alihodžić.

Emir Pašić, sekretar Udruženja halal-industrije pri Privrednoj komori Federacije BiH izjavio je da je halal-industrija u BiH prepoznatljiva po svom kvalitetu u čitavom regionu.

Najavio je da će Udruženje halal-industrije 27. septembra u okviru sajma organizovati događaj o aktuelnom sporazumu o slobodnoj trgovini s Turskom.

-Uzimajući u obzir da je to jedno potentno, nama blisko tržište s aspekta transportnih troškova, želimo da pozicioniramo sve one resurse i neiskorištene stvari koje nam taj ugovor pruža - kazao je Pašić.

Učesnici i izlagači će imati priliku da tokom tri dana sajma predstave svoje proizvode i usluge, te u radnom dijelu razmijene saznanja i iskustva, iznesu svoja očekivanja od trendova u oblasti halal-industrije, kao i ostvare izravan kontakt i dobiju povratne informacije od potrošača halal-proizvoda i korisnika halal-usluga.

Ove godine u Sarajevu na SHF-u 2019 očekuju se izlagači, posjetioci, distributeri, kupci i stručnjaci iz BiH, kao i zemalja regije - Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije; zatim Turske, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Malezije, Indonezije, Kuvajta, Bahreina, Omana, Indije, Pakistana; kao i zemalja Evrope – Njemačke, Austrije, Velike Britanije, Holandije te Sjedinjenih Američkih Država, Australije, Kine i drugih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.