open-navfaktor-logo
search
Posljednji poziv
Merkel najavila nova pravila u Njemačkoj nakon 11. oktobra
Njemačka više neće omogućavati besplatno testiranje na koronavirus za nevakcinisane osobe, rekla je u utorak kancelarka Angela Merkel.
10.08.2021. u 20:15
get url
text

- Pošto smo sada u poziciji ponuditi vakcine cijeloj populaciji u Njemačkoj, sa besplatnim testovima završili bismo 11. oktobra - rekla je Merkel na konferenciji za novinare u Berlinu, nakon sastanka s premijerima saveznih država.

Merkel je pozvala Nijemce na vakcinaciju, u jeku porasta broja novih slučajeva infekcije i rekla da će vlasti uskoro morati od građana zahtijevati dokaz o vakcinaciji, da su prebolovali COVID-19 ili negativne testove za posjete zatvorenim prostorima, poput bolnica, restorana ili fitnes centara, ako se sedmodnevna stopa incidencije poveća iznad 35 na 100.000 stanovnika.

Prema zaključcima sastanka, nakon 11. oktobra oni koji se ne žele vakcinisati moraće platiti testiranje, a besplatno će se moći testirati samo osobe koje ne mogu primiti vakcine zbog zdravstvenog stanja, trudnice i mlađi od 18 godina.

U većini njemačkih saveznih država negativni testovi su potrebni za prisustvovanje velikim poslovnim, kulturnim ili sportskim događajima, a u nekim gradovima i za posjetu muzejima, bioskopima i koncertnim dvoranama.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.