open-navfaktor-logo
search
Njemačka kancelarka
Merkel upozorila: Pandemija i globalno zagrijavanje i dalje će izazivati vanredne situacije
Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je danas u videoporuci na pogoršanje humanitarne situacije širom svijeta navodeći da će pandemija koronavirusa i globalno zagrijavanje vjerovatno izazvati dalje vanredne situacije.
15.08.2020. u 20:10
get url
text

- Moramo pretpostaviti da će pandemija i klimatske promjene izmijeniti okolnosti za mnoge ljude širom svijeta - kazala je Merkel u svom sedmičnom podcastu.

Navela je kao primjer operacije Bundeswehra i rad savezne agencije za tehničku pomoć (THW) u Libanu nakon eksplozije u luci Bejrutu u kojoj je poginulo 178 ljudi, a povrijeđeno najmanje 6.000.

- Eksplozija je pokazala kako se kriza može strahovito brzo razviti – dodala je Merkel.

Govoreći o Svjetskom danu humanitarne pomoći 19. augusta, njemačka kancelarka je naglasila važnost zaštite radnika koji pružaju pomoć.

- Nažalost više puta smo vidjeli kako su oni meta napada i kako se sprečavaju da obavljaju svoj važan posao. Trebalo bi im pružiti zaštitu koja im pripada po međunarodnom pravu. Ljudi u zemljama u kojima je država slaba ili se vodi oružani sukob, često su bez zaštite kad ih pogodi kriza. To je razlog zbog kojega su često potrebna politička rješenja - humanitarna pomoć može samo kratkoročno pomoći - kazala je Merkel.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.