open-navfaktor-logo
search
Novogodišnje obraćanje
Merkel: Zagrijavanje Zemlje je prijeteće
Rizik izazvan globalnim zagrijavanjem stvorio je čovjek, rekla je Angela Merkel 
31.12.2019. u 18:30
get url
text

Kancelarka Angela Merkel poručila je Nijemcima da bi trebali biti hrabri i samouvjereni dok njihova zemlja ulazi u 2020. godinu, rekavši da su svježe ideje i inspiracija potrebni za suočavanje s izazovima nove decenije.

- Dvadesete mogu biti dobre godine. Iznenadimo ponovo sami sebe onim što možemo učiniti – izjavila je u redovnom novogodišnjem obraćanju Merkel, koja obavlja kancelarsku dužnost 14 godina.

- Da bismo učinili to, potrebna nam je više nego ikada hrabrost da ponovo promislimo, da napustimo dobro poznate puteve, spremnost da pokušamo nove stvari i odlučnost da djelujemo brže, u uvjerenju da neubičajeni metodi mogu uspjeti – i moraju uspjeti – ukoliko generacija današnjih mladih ljudi i njihovih potomaka bude u stanju da živi dobar život na ovoj Zemlji – izjavila je ona.

Merkel je istaknula potrebu zaustavljanja klimatskih promjena i naglasila da u 65. godini života ona neće osjetiti najdramatičnije posljedice zagrijavanja planete ukoliko svijet uspije da djeluje brzo.

- Zagrijavanje naše Zemlje je realno. Ono je prijeteće. Rizik izazvan globalnim zagrijavanjem stvorio je čovjek. Zato moramo učiniti sve što je u našim ljudskim mogućnostima da se suočimo s tim izazovom čovječanstvu. To je još moguće – kazala je njemačka kancelarka, prenosi dpa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.