open-navfaktor-logo
search
Bihać
Migranti nasrnuli na inspektoricu, drugi je branili
Dosta migranata je pokušalo da zaštiti inspektoricu, te smire druge migrante i situaciju
19.09.2018. u 15:36
get url
text
Incident u Bihaću
Incident u Bihaću

U incidentu do kojeg je jutros došlo između migranata, te osiguranja i inspektorice Službe za poslove za strance BiH u bihaćkom naselju Borići, povrijeđena je jedna osoba.

Kako nam je potvrdio Slobodan Ujić, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima, inspektorica ove službe jutros je obilazila naselje u kojem su smješteni migranti. Ona je nedaleko od Đačkog doma uočila nekoliko postavljenih šatora u kojima su boravili migranti.

- Ona je pokušala zamoliti migrante da sa tog prostora koji su zauzeli i napravili malo šatorsko naselje, šatore vrate u okvire područja koje je predviđeno za njihov smještaj. Većina ih je to uradila, međutim, migranti iz dva šatora, njih sedam ili osam, počeli su negodovati zbog toga. Oni nisu htjeli izmjestiti šatore i vratiti ih u naselje, te su krenuli prema inspektorici. U njenu zaštitu su stala dva člana osiguranja, koji u posljednje vrijeme idu sa našim inspektorima na teren. Došlo je do naguravanja između jednog pripadnika osiguranja i jednog od migranata, koji je tom prilikom pao i glavom udario u drva koja su bila tu složena - ispričao je Ujić. 

Tu je, kako nam je kazao, nastalo još veće komešanje, te su migranti krenuli prema inspektorici i osiguranju, a u međuvremenu je pozvana i policija te Hitna pomoć.

- Budući da su ti šatori bili postavljeni nedaleko od Đačkog doma, gdje je dozvoljen smještaj, počeli su dolaziti i drugi migranti. Dosta migranata je pokušalo da zaštiti inspektoricu, te smiri ostale migrante i situaciju. Na teren je ubrzo stigla i policija. Imate i migrante koji u posljednje vrijeme konzumiraju alkohol i lake droge, te je nekad teško komunicirati s njima i postaju agresivni. I oni su nezadovoljni svojom situacijom, uvjetima u kojima žive, te što nisu došli do svog cilja, pa se neprijatnosti na terenu dešavaju - kazao je naš sagovornik.

Dodao je kako zbog toga pokušavaju iznaći dovoljan broj ljudi, kako inspektori ne bi išli sami na teren. 

- U narednom periodu ćemo razgovarati i sa policijom, koja u ovim okolnostima odlično obavlja svoj posao, da dobijemo i njihovu pratnju kada izlazimo na teren - kazao je Ujić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.