Dedić se tokom posjete sastao sa premijerom Vlade SBK Tahirom Lendom i načelnikom općine Travnik Admirom Hadžiemrićem, a tema razgovora bile su investicije u poljoprivredno-prehrambenom sektoru i otvaranje novih radnih mjesta na području Srednjobosanskog kantona.

Premijer Lendo zahvalio se na kontinuiranim naporima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da sektor poljoprivredne proizvodnje podigne na viši nivo, posebno kroz podršku novim investicijama i otvaranje novih radnih mjesta. Načelnik općine Hadžiemrić je istakao zadovoljstvo da su poljoprivrednici sa područja općine Travnik najveći proizvođači na ovom kantonu.

Pozitivni poslovni rezultati u kontinuitetu

Nakon sastanka ministar Dedić, premijer Lendo i načelnik Hadžiemrić u pratnji sa direktorom PIU jedinice Halilom Omanovićem obišli su travničku kompaniju Poljorad koja kontinuirano bilježi pozitivne poslovne rezultate.

Predstavnici ove kompanije iskazali su zadovoljstvo činjenicom da su u novoj investiciji kojom su povećali proizvodne kapacitete novčanu podršku imali od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

- Danas imamo 55 zaposlenih i preko 1200 kooperanata, investicijom od preko 2 miliona KM u nove proizvodne objekte i opremu u prošloj godini povećali smo kapacitete za 30 posto tako da danas dnevno prerađujemo 25.000 litara mlijeka.

Nismo nikad tražili kupce jer su kupci prepoznali kvalitet i tražili naše proizvode. Uspjeli smo proširiti poslovanje na nova tržišta, izvoz smo povećali za nekoliko puta od zemalja EU, SAD, Jordana, Katara, Saudijske Arabije i dr., tako da teško stižemo ispoštovati sve narudžbe - istakao je njen vlasnik Vahid Skrobo.

Poljoprivreda ima šansu za razvoj

Ministar Dedić je kazao:

- Kompanija koja je značajno povećala izvoz, radi na proširenju svojih proizvodnih kapaciteta, širi svoju kooperantsku mrežu, ulaže u nove tehnologije i upošljava novu radnu snagu je dokaz da poljoprivreda i prehrambena industrija u našoj zemlji imaju svoju šansu za razvoj.

U prošloj godini mi smo podržali ove investicije koje danas stvaraju nove vrijednosti u ovom sektoru, povećavaju njegovu konkurentnost i daju sigurnost poljoprivrednim proizvođačima.