open-navfaktor-logo
search
Sigurnosna politika
Ministar vanjskih poslova: Pravo je vrijeme da se Finska pridruži NATO-u
Ministar vanjskih poslova Finske Pekka Haavisto izjavio je u subotu da je pravo vrijeme da se njegova zemlja pridruži Sjevernoatlanskom savezu (NATO), prenosi Anadolija.
23.04.2022. u 19:07
get url
text

Kako javlja državni emiter YLE, Haavisto je rekao da su ruski rat protiv Ukrajine i događaji koji su uslijedili izazvali drastičnu promjenu u evropskom sigurnosnom okruženju.

- U tom kontekstu, Finska je bila prisiljena da preispita svoju sigurnosnu politiku i razmisli o pridruživanju NATO-u, rekao je on.

Osvrćući se na nastojanja susjedne Švedske da se pridruži NATO-u, Haavisto je rekao da bi bilo korisno da dvije zemlje usklade svoje odluke.

On je, međutim, rekao da Finska kao "suverena država sama donosi svoje sigurnosne i odbrambene odluke".

S tim u vezi, Hrišćansko-demokratska partija (KD) te zemlje ponovila je podršku nastojanjima Finske za pridruživanje NATO-u, navodi Helsingin Sanomat, lokalni dnevni list.

Stranka je objavila da je anketa sprovedena među njenim članovima pokazala da četiri od njih pet podržavaju članstvo u NATO-u.

Očekuje se da će Socijaldemokratska partija Finske razjasniti svoj stav o tom pitanju na sastanku stranačkog vijeća u maju, navodi list.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je 15. aprila tvrdilo da će prijem Finske i Švedske u NATO imati negativne posljedice po mir i stabilnost u sjevernoj Evropi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.