open-navfaktor-logo
search
Službeno
Ministri nove italijanske vlade položili zakletvu
Guiseppe Conte ostaje na mjestu premijera Italije i sada vodi tim od 21 ministra
05.09.2019. u 14:42
get url
text

Ministri nove italijanske koalicijske vlade sastavljene od protivsistemskog Pokreta 5 zvijezda (M5S) i Demokratske stranke (PD) lijevog centra službeno su u četvrtak položili zakletvu na novu dužnost u palati Quirinale pred predsjednikom Sergiom Mattarellom.

-Prisežem da ću biti odan Republici i da ću poštivati ustav i zakone te izvršavati svoje dužnosti isključivo u interesu nacije - kazao je na svečanosti polaganja zakletve premijer Giuseppe Conte.

Iste su riječi izgovorili ministri u njegovoj vladi, njih 21, nakon čega bi se trebao održati prvi sastanak nove vlade. Prosječna dob ministara je 37 godina, što je rekordno nisko. U kabinetu je sedam žena, 10 članova M5S-a, devet iz PD-a i jedan predstavnik male ljevičarske stranke Slobodni i jednaki (LeU), prenosi Euronews.

Guiseppe Conte ostaje na mjestu premijera Italije i sada vodi tim od 21 ministra. Luigi Di Maio, bivši potpredsjednik vlade i ministar industrije i rada, sada je ministar vanjskih poslova zemlje. Ministarstvo ekonomije vodit će  Roberto Gualtieri iz PD-a, predsjednik Odbora za ekonomska i monetarna pitanja Evropskog parlamenta, dok će Luciana Lamorgese zamijeniti  Mattea Salvinija u ministarstvu unutrašnjih poslova.

Lamorgese, prva žena koja je vodila milansku prefekturu, veteran je u ministarstvu unutrašnjih poslova, kojem se prvi put pridružila 1979. Tokom proteklog desetljeća prvenstveno je radila na migracijama i integraciji izbjeglica i migranata.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker čestitao je Guiseppeu Conteu za novu vladu i njegovo "vodstvo" .

-Uvjeren sam da će Italija moći igrati važnu ulogu u rješavanju ovih doista europskih izazova, pridržavajući se svojih odgovornosti kao utemeljitelja naše Unije - dodao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.