open-navfaktor-logo
search
Identificirano je
Mislili da je izgubljeno: Rembrandtovo remek-djelo pronađeno nakon pada sa zida
Izgubljeno Rembrandtovo djelo otkriveno je nakon što je palo sa zida seoske kuće u provinciji Rima.
25.06.2021. u 09:11
get url
text
Autoportret Rembrandta

Rembrandt je naslikao to djelo u periodu 1632-1633. godina, ali se ono smatralo izgubljenim, navodi se u saopćenju Italijanske zaklade za nasljeđe, koja je koordinirala projektom identifikacije.

Ulje na platnu prikazuje "Poklonstvo maga" ili posjet trojice mudraca Isusu u njegovom krevetiću. Slika je otkrivena 2016. godine kada je pretrpjela "slučajnu traumu" i poslana je restauratorici umjetnosti Antoneli Di Francesco, koja je morala obnoviti potamnjelu sliku, piše CNN.

Ona je istakla da joj je ovo jedna od najljepših stvari koje se mogu desiti.

Umjetnik takozvanog holandskog zlatnog doba Rembrandt van Rijn za života je stvorio stotine slika i bakropisa. Naučnici su vjerovali da je ova slika izgubljena i mislili su da je "preživjela" samo putem kopija, od kojih su najpoznatije u Göteborgu u Švedskoj i Sankt Peterburgu u Rusiji.

Pripisivanje pronađeno slike upravo Rembrandtu potkrepljeno je njenim dimenzijama - 54 sa 44,5 centimetara - i upotrebom vrlo rijetke tehnike tipične za holandske majstore koji su radili 1630-ih, navodi se u saopćenju za javnost.

Njegovo porijeklo potvrđeno je na simpoziju u Francuskoj akademiji vile Medici u Rimu, kojem su prisustvovali međunarodni naučnici i stručnjaci.

Sliku trenutno čuvaju trgovci umjetnina, ali porodica je planira posuditi muzejima i galerijama, umjesto da je proda, rečeno je za CNN.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.