open-navfaktor-logo
search
Neriješen slučaj
Misteriozno ubistvo Rezije Šabić: Snimak nadzorne kamere jedini trag koji bi mogao voditi do ubice
Rezija Šabić je preživjela rat rodnoj u Bosni i Hercegovini. Međutim, nije preživjela metak koji ju je pogodio dok je stajala na prilazu svom domu u gradu Swatara Twonship 28. jula 2010. godine.
24.02.2020. u 14:02
get url
text
Rezija Šabić

Gotovo deset godina kasnije, ubistvo ove 39-godišnje majke dvoje djece još uvijek nije razriješeno. Iako je ubijena u srijedu ujutro u naseljenom stambenom kvartu, te iako je isapljeno čak pet ili šest hitaca, niko nije ponudio informacije koje bi mogle dovesti do identifikacije ubice.

- Taj slučaj ostaje prioritet – kazao je Fran Chardo, glavni tužilac okruga Dauphin.

Šabić je preživjela rat u BiH, prije nego što je emigrirala u Sjedinjene Američke Države (SAD), gdje je mislila da će pronaći sigurno utočište od etničkog ili vjerskog nasilja. Dok je Rezija u ratom zahvaćenoj BiH odgajala dvije kćerke, njen suprug Senad zatvoren je u logor.

Upravo je Senad Šabić dan nakon ubistva supruge rekao novinarki Patriot Newsa Lari Brenckle o porodičnoj odiseji.

- Sve vrijeme u ratu, kada su mogli da nas ubiju svakog trenutka, preživjeli smo. I onda izgubiš život ispred svoje kuće – kazao je.

Senad je ispričao da se probudio u 6 sati ujutro na dan pucnjave, skuhao kafu, pušio cigaretu na verandi i pripremao se za posao u Enterprise Rent-A-Car na Međunarodnom aerodromu Harrisburg. Posljednji je put vidio svoju ženu živu oko 06.20 ujutro, kad ga je poljubila prije odlaska na posao.

Rekao je da se Rezija spremala da ide do svog posla u odjeljenju za pakovanje Patriot-Newsa, gdje ju je šef Quan Bui opisao kao popularnu radnicu koja je uvijek bila nasmijana. Njihove kćerke, koje su tada bile tinejdžerke, su utrenutku ubistva spavale. Senad Šabić izjavio je da se pucnjava morala dogoditi nekoliko minuta nakon što je otišao.

Rezija Šabić bila je još živa kad ju je komšija, koji je čuo pucnjeve, pronašao krvavu na ulazu u kuću. Umrla je tokom operacije u Medicinskom centru Penn State Milton S. Hershey.

Senad je prepričao da mu je komšija rekao kako je automobil njegove žene bio parkiran u otvorenoj garaži sa zatvorenim bočnim vratima. Ulazna vrata kuće su također bila otvorena.

Snead je još rekao novinarki Brenckle da vjeruje da je njegova supruga upucana kad je čula buku u garaži.

- Ko god je bio unutra, počeo je da puca - rekao je.

Pretraga doma i okolice nije rezultirala pronalaskom tragova. Neki mještani prijavili su da su čuli pucnjeve, ali nijedan nije svjedočio pucanju.

Nakratko je slučaj ponovo otvoren u julu 2013. godine, kada je gradska policija izdala bilten tražeći pomoć javnosti. U tom su obaveštenju tražili pomoć da identificiranju muškarca koji se pojavio u HIA-i tražeći Senada Šabića popodne 16. septembra 2010., manje od dva mjeseca nakon Rezijinog ubistva.

Čovjek je otišao prije nego što se Senad Šabić vratio. Svjedoci su rekli da ima izražen "istočnoevropski" naglasak. Muškarac je snimljen nadzornom kamerom lošeg kvaliteta, a na snimku se vidi osoba bijeloj majici dok razgovara na telefon.

- Još uvijek pokušavamo identificirati tog pojedinca - rekao je šef Gradske policije Darrell Reider.

Kvart u kojem se dogodilo ubistvo nije se mnogo promijenio tokom godina. Bivši dom Šabića se nalazi na uglu avenije Summit i suda Liberty u naselju Ridgeview. Ko god je izvršio ubistvo, imao bi nekoliko mogućnosti bijega automobilom.

- Istraga ubistva je još uvijek u toku, ali to je sve što vam mogu reći – kazao je tužilac Chardo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.