open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Mladi bihaćki umjetnik poginuo u teškoj saobraćajnoj nesreći na Plitvičkoj cesti
Anis Smajić, poznatiji kao Anik Dub, stradao prilikom sudara sa tegljačem
17.07.2019. u 15:04
get url
text
get url
text

Vozač automobila bh. registarskih oznaka poginuo je jutros u sudaru s tegljačem u Ličkom Petrovom Selu na Plitvičkoj cesti, javili su hrvatski mediji.

Sudar se dogodio u 11.35, a sve okolnosti nesreće trebale bi se utvrditi uviđajem.

Prema informacijama portala Cazin.net u saobraćajnoj nereći život je izgubio mladi bihaćki umjetnik Anis Smajić, poznat kao Anik Dub.

Autor je brojnih murala u gradu na Uni, a ukrasio je i Pasarelu u gradu na Uni i ona je od rugla preko noći postala mjesto za divljenje u Bihaću. Dao je nesebičan doprinos u brojnim akcijama koje su organizovane za pomoć djeci i mladim ljudima u Bihaću.

Rođen je 12. juna 1993. godine u Bihaću, gdje provodi djetinjstvo i završava osnovnu i srednju školu. Njegove afinitete prema umjetnosti već u osnovnoj školi primjećuje njegova nastavnica likovnog pa tako pod njenim rukovodstvom bilježi i prve uspjehe, a zatim upisuje srednju umjetničku školu (2008) te nastavlja sa usavršavanjem.

Krajem 2012. godine pseudonimom "Anik Dub" stupa na Street Art scenu kroz graffite i taggove, a kasnije istoimeni pseudonim postaje ključni faktor za formiranje brenda. Street Art umjetnost – pogotovo "3D art" stvara mu direktan kontakt sa publikom, što je ujedno pobudilo veliko interesovanje medija i njegova umjetnost izlazi iz sjene. Razni festivali, kampovi i izložbe doprinijeli su u formiranju kako ličnosti tako i "umjetničkog rukopisa".

Pored klasičnih medija u srednjoj umjetničkoj školi sam kreće u istraživanja "drugih" materijala i s tim na poseban način prezentuje cjelokupan umjetnički rad. Pod terminom "drugi" ili moderniji medij razvija rad u tehnikama airbrush, tattooart, murali, dizajn, marketing, performans, portreti kasnije karikature...

Inspiracija mu je bio rodni grad i sugrađani koji su mu bili najveća podrška, što govori i podatak da preko 1.000 ljudi iz rodnog grada ima Anikovu majicu, sticker ili karikaturu.

Smrt ga je zatekla na završnoj godini studija Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu na odsjeku grafike.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.