open-navfaktor-logo
search
Na osnovu fotografija
MO Rusije: Identifikovali smo ostatke raketa u Poljskoj
U jeku napetosti zbog projektila koji je pao na istoku Poljske i usmrtio dvije osobe, Rusija je u srijedu saopćila kako su svi njeni napadi u Ukrajini u utorak bili izvedeni samo na teritoriji te zemlje i najmanje 35 kilometara od poljske granice.
16.11.2022. u 12:03
get url
text

U saopćenju Ministarstva odbrane Rusije navedeno je kako su napadi izvedeni visokopreciznim oružjem, a meta su bili ukrajinska vojna komanda i energetski sistemi povezani s njom.

- Svi napadi na vojni komandni sistem Ukrajine precizno su pogodili ciljane mete - istakli su iz ministarstva.

Dodaje se kako fotografije ruševina u poljskom selu Przewodow, koje je pogođeno u utorak navečer, pokazuju olupine ukrajinskog protivzračnog sistema S-300.

- Tvrdnje da su ruski projektili pali na Przewodow, naseljeno mjesto u Poljskoj, su provokacije čiji je cilj destabilizacija situacije - tvrdi Ministarstvo odbrane Rusije.

Odbacili su i navode o napadima u glavnom ukrajinskom gradu ističući kako je "uništenje gradskih sredina u Kijevu rezultat pada i samouništenja projektila koje su ispalile ukrajinske trupe".

U utorak navečer poljske vlasti su saopćile kako je projektil pao u selo Przewodow.

U srijedu su američki vojni zvaničnici izjavili kako preliminarne informacije ukazuju da su projektil ispalile ukrajinske snage na nadolazeći ruski projektil.

Prethodno je američki predsjednik Joe Biden izjavio kako "nije vjerovatno" da je projektil, koji je usmrtio dvije osobe u NATO članici Poljskoj, ispaljen iz Rusije.

Ambasadori NATO-a sastat će se u srijedu kako bi razgovarali o incidentu u Poljskoj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.