U saopćenju Ministarstva odbrane Rusije navedeno je kako su napadi izvedeni visokopreciznim oružjem, a meta su bili ukrajinska vojna komanda i energetski sistemi povezani s njom.

- Svi napadi na vojni komandni sistem Ukrajine precizno su pogodili ciljane mete - istakli su iz ministarstva.

Dodaje se kako fotografije ruševina u poljskom selu Przewodow, koje je pogođeno u utorak navečer, pokazuju olupine ukrajinskog protivzračnog sistema S-300.

- Tvrdnje da su ruski projektili pali na Przewodow, naseljeno mjesto u Poljskoj, su provokacije čiji je cilj destabilizacija situacije - tvrdi Ministarstvo odbrane Rusije.

Odbacili su i navode o napadima u glavnom ukrajinskom gradu ističući kako je "uništenje gradskih sredina u Kijevu rezultat pada i samouništenja projektila koje su ispalile ukrajinske trupe".

U utorak navečer poljske vlasti su saopćile kako je projektil pao u selo Przewodow.

U srijedu su američki vojni zvaničnici izjavili kako preliminarne informacije ukazuju da su projektil ispalile ukrajinske snage na nadolazeći ruski projektil.

Prethodno je američki predsjednik Joe Biden izjavio kako "nije vjerovatno" da je projektil, koji je usmrtio dvije osobe u NATO članici Poljskoj, ispaljen iz Rusije.

Ambasadori NATO-a sastat će se u srijedu kako bi razgovarali o incidentu u Poljskoj.