open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Mojović optužen za rušenje i uništavanje Aladža džamije u Foči 1992. godine
Podignuta je optužnica koja Gorana Mojovića (49) tereti za zločin protiv čovječnosti , a u vezi sa uništavanjem kulturnih, historijskih i religijskih spomenika
15.10.2018. u 13:56
get url
text

Tužilac iz Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Gorana Mojovića, rođenog 1969. godine u Foči, saopćeno je iz državnog Tužilaštva.

- Optuženi se tereti da je 2. augusta 1992. godine postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti kulturnih dobara u slučaju oružanih sukoba, tako što je postavljenjem eksploziva i izazivanjem eksplozije u potpunosti uništio kulturno-historijski i religijski spomenik Aladža džamija, koji je bio namijenjen religijskim, odgojnim i kulturnim ciljevima i potrebama Bošnjaka - saopćeno je iz Tužilaštva.

Postavljanje i aktiviranje esploziva, optuženi je izvršio sa još jednim vojnikom, koji je poginuo 1993. godine.

Aladža džamija je kulturni, historijski i religijski spomenik izgrađen 1550.-1551. godine, te je od 1950. godine bila spomenik pod zaštitom države.

- Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločina protiv čovječnosti (progon), u vezi sa uništavanjem kulturnih, vjerskih i historijskih spomenika KZ BiH. Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem 36 svjedoka, dva stručna vještaka, među kojima i stručnjaka iz oblasti,arhitekture, historije i kulturnog naslijeđa uz prilaganje više od 200 materijalnih dokaza - naveli su iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je upućena na potvrđivanje Sudu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.