U organizaciji Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka", u Mepas Mallu u Mostaru održava se akcija šišanja i doniranja kose za potrebe izrade perika za djecu oboljelu od raka, a u sklopu projekta "Moja kosa, tvoja kosa", koja će trajati sve do 18 sati. 

Za gubitkom kose nisu žalile, čak šta više, uz nju su iz grada na Neretvi poslale tople poruke ljubavi i utjehe.

Prema riječima Atife Buldić Mešić, portparola projekta, odaziv Mostarki je ohrabrujući.

- Ponosna sam na odaziv, posebno na ove mališane koji su većinski donatori. Posebno mi je drago vidjeti da su odgojeni tako da shvataju koliko je njihova podrška važna obljeloj djeci - kazala je, dodajući kako su na svim donacijama imali oko 100 donatora, koliko bi, kako stvari stoje, moglo biti i u gradu na Neretvi.

U radionici Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka" do sada su izrađene i uručene 23 perike. Perike su dostupne potpuno besplatno svakom djetetu koje ima privremeni ili trajni gubitak kose, kako bi vratilo samopouzdanje i uspješno se uklopilo u svoju matičnu sredinu.

Projekt "Moja kosa, tvoja kosa" podržala je i manekenka Amra Silajdžić Džeko, supruga našeg fudbalskog reprezentativca, donirajući svoju kosu.

Amra je iskazala svoju podršku Udruženju “Srce za djecu oboljelu od raka” tako što je postala njihov prvi ambasador.

U Bosni i Hercegovini od malignih bolesti godišnje oboli oko 60 djece različitih uzrasta. Postotak izlječenja se kreće oko 80 posto. Međutim, put do izlječenja je težak i bolan, a djeci, posebno djevojčicama, jedno od najtežih iskustava je gubitak kose.

Podsjetila je na uvjet za one koji žele kosu donirati za izradu perika. Bitno je da kosa bude čista, suha, hemijski netretirana i nefarbana, te minimalno 30 centimetara duga (idealno je i duže).