open-navfaktor-logo
search
Ovisnost od Rusije
Može li SAD-e riješiti evropsku potražnju za gasom?
Sjedinjene Američke Države i Evropska unija danas su postigle veliki dogovor o prirodnom gasu - potez kojim se želi smanjiti oslanjanje Evrope na rusku energiju. Čak i ako SAD značajno poveća isporuke prirodnog gasa Evropi, za 27 članica Evropske unije to je samo početak.
25.03.2022. u 12:08
get url
text
Prirodni gas

Evropska unija će i dalje morati pronaći druge proizvođače ako želi smanjiti ovisnost od ruskog gasa i postići cilj smanjenja uvoza za dvije trećine ove godine.

Evropska unija je prošle godine uvezla 155 milijardi kubnih metara ruskog gasa. To je oko 40 posto cijelog uvoza. Njemačka sama uvozi 55 posto svog gasa iz Rusije, a već je obustavila otvaranje novog ruskog gasovoda pod nazivom Sjeverni tok 2.

Prošle godine EU je rekla da je primila gotovo četvrtinu uvezenog gasa iz SAD-a, tako da će, ako SAD poveća svoje isporuke za dodatnih 15 milijardi kubnih metara, to biti velika razlika, ali to također postavlja velika pitanja.

Katar i Rusija su drugi veliki izvoznici, a Katar kaže da ne može puno više plina preusmjeriti na Evropu. Pored toga, postoji ograničena dostupnost na terminalima za prirodni gas u Evropi, koji već rade velikim kapacitetom.

U EU postoje 24 velika terminala - oni su neophodni za regasificiranje uvoza gasa. Španija ima najveći kapacitet, ali ograničene cjevovode do ostatka Evrope.

Njemačka također traži zalihe LNG-a izvan SAD-a i razgovara s Norveškom o isporukama za sljedeću zimu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.