VEZANI TEKST - Slučaj Nidžare Ahmetašević: Odbor za žalbe javnosti ocijenio da su policajci teže povrijedili službenu dužnost

- Povodom događaja od 06.03.2021. godine utvrđeno je da postoje osnovi sumnje da su oba policijska službenika Treće Policijske uprave, PS Novo Sarajevo, koji su intervenisali u predmetnom događaju, počinili težu povredu službene dužnosti propisanu članom 103. stav 1. tačke a) Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo ("Neizvršavanje, nesvjesno, neblagovremeno ili nepažljivo izvršavanje službenih zadataka") – navodi se iz Odjeljenja za odnose sa javnošću Ureda policijskog komesara Uprave policije MUP-a KS.

Izvještaj o provedenoj unutrašnjoj istrazi dostavljen je u dalju nadležnost disciplinskom tužiocu u Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo, radi podnošenja zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka i utvrđivanja disciplinske odgovornosti policijskih službenika pred nadležnom disciplinskom komisijom.

- O provedenoj istrazi upoznat je i Odbor za žalbe javnosti Skupštine Kantona Sarajevo koji je na svojoj redovnoj sjednici održanoj jučer, 31. maja 2021. godine, potvrdio ocjenu navedenu u predmetnom izvještaju - navodi se također.