Nakon ispitivanja ove tri osobe, osoba inicijala M. B., inače službenik Porezne uprave RS-a, predata je sinoć u nadležnost javnog tužilaštva RS-a.

- Istragom koju su sproveli inspektori Uprave kriminalističke policije MUP-a i Policijske uprave Mrkonjić Grad, a pod nadzorom postupajućeg tužioca javnog tužilaštva RS, utvrđeno je da su osumnjičene osobe u periodu od 1. januara 2023. do dana podnošenja izvještaja, na području Banje Luke, Mrkonjić Grada, Bosanske Gradiške, Čelinca i Кotor Varoša dogovarale, organizovale, te se lažno predstavljale, zloupotrebljavajući službeni položaj, kao inspektori Porezne uprave RS-a - saopćio je MUP RS-a.

Osumnjičeni su, kako se dalje navodi, tom prilikom koristili službene značke i legitimacije Porezne uprave RS-a, a koju je posjedovala osoba B. M., te su od građana zahtijevali i uzimali novac.

- Na ovaj način su prevarili više firmi. Policijski službenici su pretresli stambene objekte, pokretne stvari i službene prostorije Porezne uprave RS-a koje navedene osobe koriste. MUP RS-a poziva građane kojima su se obraćale navedene osobe ili imaju saznanja o njihovom djelovanju, da to prijave najbližoj policijkoj stanici - saopćio je MUP RS-a.