open-navfaktor-logo
search
Historijski pronalazak
Muškarac u švedskoj šumi pronašao drevno blago iz bronzanog doba
Kartograf koji je za svoj orijentacijski klub istraživao šumu na zapadu Švedske naletio je na davno zaboravljeno blago iz bronzanog doba, za koje se vjeruje da je staro oko 2500 godina.
30.04.2021. u 17:10
get url
text

Blago je sadržavalo oko 50 zanimljivih predmeta, kao što su ogrlice, narukvice i kopče za odjeću.

- Prvo sam pomislio da sam našao neku svjetiljku, ali kada sam pogledao izbliza vidio sam da se radi o starom nakitu - rekao je Thomas Karlsson, a prenosi BBC.

Švedski arheolozi kazali su kako se ovakva ostavština jako rijetko nalazi u šumi i da su drevna plemena tog područja obično ovakve ceremonijalne ponude ostavljala kod rijeka ili močvara.

Ostavština je bila na šumskom tlu, pored stijena. Šuma se nalazi u blizini grada Alingsas, oko 48 km sjeveroistočno od Göteborga. Stručnjaci vjeruju da je kartograf uspio naći blago zato što su ga prije nekog vremena iskopale divlje životinje tražeći hranu.

Karlsson je prilikom mapiranja područja primijetio da nešto sjaji na tlu. Prvo je pomislio da se radi o lampi, a zatim o nekim kopijama jer su predmeti bili u dobrom stanju. Poslao je fotografije lokalnom arheologu koji je potvrdio da se radi o historijski zanimljivom pronalasku.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.