Ponedjeljak, 30.03.2020.

Blagdan

Muslimani širom svijeta danas obilježavaju Ramazanski bajram

FOTO: AA

U Turskoj su jutros sve džamije bile ispunjene vjernicima, uključujući i nedavno otvorenu najveću džamiju u toj zemlji Čamlidžu

Muslimani širom svijeta danas obilježavaju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća islamska blagdana, a džamije širom svijeta bile su male da prime sve vjernike, pa su i njihovi haremi i dvorišta uglavnom bili ispunjeni vjernicima, javlja Anadolu Agency (AA).

Ramazanski bajram trodnevni je blagdan koji obilježava kraj ramazanskog posta. Blagdan je počeo klanjanjem bajram-namaza u džamijama, odakle su se vjernici zaputili svojim kućama da u okruženju uživaju u tradicinalnim porodičnim druženjima i gozbama.

U Turskoj su jutros sve džamije bile ispunjene vjernicima, uključujući i nedavno otvorenu i najveću džamiju u toj zemlji Čamlidžu.

Namaz u Camlici na istoimenom istanbulskom brdu predvodio je šef Uprave za vjerske poslove Turske Ali Erbas, a među desetinama hiljada vjernika bio je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Muslimani danas Ramazanski bajram proslavljaju i u Rusiji, Njemačkoj, Austriji, Švedskoj, Švicarskoj i ostatku Evrope i svijeta.

U različitim krajevima svijeta i među etničkim grupama postoje različiti tradicionalni običaji svojstveni za bajramske blagdane, a koji samo upotpunjuju taj vjerski blagdan.

Bajram je prilika da ljudi posjete jedni druge, a posebno se Bajramu raduju najmlađi, koji dok traje Bajram prikupljaju bombone. Vjernici na Bajram posjećuju i mezarja i odaju počast i mole se za svoje umrle.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh