open-navfaktor-logo
search
Radi se o opstanku
MVP Ukrajine: Nismo imali izbora morali smo ugasiti proruske televizijske kanale
Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, u vezi s gašenjem devet televizijskih kanala u toj zemlji s obrazloženjem da ih finansira Rusija, izjavio je kako ovakav korak Ukrajine nije bio stvar izbora, već pitanje opstanka. 
03.02.2021. u 16:48
get url
text

Kuleba je poručio da Ukrajina štiti i nastavit će štititi svoju nacionalnu sigurnost u mnogim područjima. Ističući da je Ukrajina već sedam godina na meti Rusije u raznim poljima, uključujući propagandu, Kuleba je izjavio da njegova zemlja već dugo procjenjuje to pitanje i djeluje pažljivo. Podsjetio je, također, da je Nacionalno vijeće za medije mnogo puta upozorilo spomenute medijske kuće.

- Zbog toga ova odluka nije bila ishitrena. To je rezultat dugogodišnjih rasprava i procjena - rekao je Kuleba, napominjući kako nema sumnje da su spomenute kanale finansira Rusija. 

Odbor za nacionalnu sigurnost i odbranu Ukrajine donio je odluku o uvođenju sankcija Tarasu Kozaku, članu ukrajinskog parlamenta, kao i televizijskim kanalima koji su u njegovom vlasništvu.

Prema odluci o sankcijama, devet televizijskih kanala koji pripadaju Tarasu Kozaku neće moći nastaviti aktivnosti tokom pet godina.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky u objavi na Twitteru naveo je da njegova zemlja podržava slobodu medija, ali ne podržava propagandu koju finansira zemlja koja je, kako je kazao, izvršila agresiju na Ukrajinu.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.