open-navfaktor-logo
search
Teroristički napad
Na jugoistoku Turske poginula sedmorica vojnika
Ured guvernera provincije Batman saopćio je da su teroristi PKK-a napad izveli rano jutros na periferiji distrikta Gercus
04.10.2018. u 08:41
get url
text

Najmanje sedmorica pripadnika Turskih oružanih snaga (TSK) ubijena su u terorističkom napadu kojeg su teroristi PKK-a izveli na jugoistoku Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Ured guvernera provincije Batman saopćio je da se napad dogodio rano jutros na periferiji distrikta Gercus. U saopćenju se navodi da su teroristi aktivirali eksplozivnu napravu na cesti u trenutku prolaska vojnog vozila.

Prvobitno je saopćeno da su u snažnoj eksploziji život izgubila četvorica, a da je ranjeno još pet pripadnika turskih snaga. Iz ureda guvernera naknadno je saopćeno da su trojica ranjenih preminula u bolnici, čime je bilans smrtno stradalih povećan na sedam osoba.

Preostala dvojica ranjenika i dalje su hospitalizirani, a turske oružane snage pokrenule su opsežnu antiterorističku akciju u regiji.

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom trodecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.