open-navfaktor-logo
search
Na put kreće 20. jula
Na pripremama bila bolja od svih muškaraca: Jeff Bezos na put u svemir vodi 82-godišnju ženu
Osamdesetdvogodišnja Wally Funk će 20. jula sa Jeffom Bezosom poletjeti u svemir kompanijom "Blue Originom" i tako postati najstarija osoba koja putuje u svemir, saopćeno je iz ove kompanije.
01.07.2021. u 18:09
get url
text

Funk će biti četvrti putnik na tom prvom letu s ljudskom posadom koji organizira kompanija za svemirski turizam, uz milijardera, njegovog brata Marka Bezosa i dobitnika na aukciji čije ime još nije objavljeno.

Wally Funk je u 60-im bila sudionica privatnog programa poznatog kao Mercury 13, u kojemu je grupa 13 žena bila podvrgnuta istim ispitivanjima kao i muški astronauti izabrani u okviru NASA-inog programa Mercury za slanje prvih Amerikanaca u svemir.

- Rekli su mi da sam obavila posao bolje i brže od bilo kojeg muškarca. Navela sam da želim biti astronautkinja. No, niko me nije htio. Nisam ni mislila da ću jednog dana ići gore - kazala je Funk na snimci objavljenoj na Instagramu Jeffa Bezosa.

- Niko nije toliko dugo čekao. Dobrodošla u tim, Wally – napsiao je Bezos u svojoj objavi.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos)

Wally Funk je postala prva inspektorica američke Savezne uprave za civilnu avijaciju (FAA), a kao pilotkinja ima 19.600 sati leta.

"Blue Originova" raketa "Novi pastir" treba poletjeti 20. jula i Karmanovu crtu, koja po međunarodnoj konvenciji označava početak svemira, dosegnuti na 100. kilometara iznad Zemlje.

Putnici će tada moći nekoliko minuta lebdjeti u bestežinskom stanju i posmatrati zakrivljenost Zemlje.

Zatim će se kapsula slobodnim padom početi vraćati na Zemlju, a usporavat će je tri velika padobrana i retrorakete, nakon čega će se spustiti u pustinju na zapadu Teksasa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.