Zemlja partner ovogodišnjeg sajma je Republika Mađarska, partner Grad Živinice, dok je organizator Udruženje privrednika Biznis centar Jelah-Tešanj.

Vrpcu su svečano presjekli državni sekretar za sigurnosnu politiku i energetsku sigurnost mađarskog Ministarstva vanjskih poslova Peter Sztaray, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, federalni premijer Nermin Nikšić, kantonalna premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić te predsjednica Udruženja privrednika Biznis centar Jelah-Tešanj, Saća Prnjavorac.

Federalni premijer Nermin Nikšić podsjetio je da je iskoristio svoje prijateljske veze s mađarskim dužnosnicima te im ponudio da zemlja partner bude Republika Mađarska. Također, zahvalio se organizatorima što su opravdali povjerenje svih koji su vjerovali u njih.

- Što se mene tiče, napunili su mi srce i ponosan sam, a smatram da i naši gosti iz Mađarske mogu biti ponosni da su partneri jednog ovakvog veličanstvenog događaja i sajma.

Sav poduzetnički duh koji ima privredu Tešnja, po Nikšićevim riječima, pokazuje i činjenica da će ovogodišnji sajam posjetiti više od 2.200 privrednika, a svi su poželjeli da ostvare što više kontakata i potpišu što više ugovora te pokažu kako regionalna saradnja i put BiH ka Evropskoj uniji nemaju alternativu. 

Državni sekretar za sigurnosnu politiku i energetsku sigurnost mađarskog Ministarstva vanjskih poslova Peter Sztaray izrazio je zadovoljstvo uime vlade te zemlje što imaju čast da budu zemlja partner ovakvog privrednog susreta, pogotovo što državu BiH vide kao počasne susjede, jer su granice dvije drže udaljene samo 70-ak kilometara.

- Sve što se događa ovdje, u Bosni, ima utjecaja na sve ono što će se dogoditi ili što se događa u našoj zemlji i Evropi. Tako isto, sve što se događa kod nas će imati nekog povratnog učinka i na događaje i život u BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić naglasio je kako ga raduje posjeta privrednih izaslanstava iz Mađarske te je skoro održan sastanak Državne komisije za ekonomsku suradnju Mađarske i BiH.  

- Naš cilj, svih onih koji vole BiH i koji čine dobro BiH, jeste da nam naša država bude sigurna, konkurentna, inovativna država sa brojnim investicionim prilikama i mogućnostima, baziranim na našim konkretnim prednostima, prirodnim resursima i educiranom radnom snagom - kazao je Zvizdić.

On je dodao kako je to težak zadatak, posebno u novim geopolitičkim odnosima izazvanim agresijom Rusije na Ukrajinu, sa izazovima zelene tranzicije i "nevjerovatno brzim razvojem informatičke revolucije, vještačke inteligencije…".

Centralna tema ovogodišnjeg sajma bit će Obnovljivi izvori energije – energetska efikasnost, a predsjednica Biznis centra Jelah-Tešanj, Saća Prnjavorac kaže kako je tešanjski sajam privrede mnogo više od događaja te da je već odavno postao kičmeni stub bh. privrede, a što pokazuje i broj izlagača i zemalja te činjenica da je ove godine sajam postavljen na više od 40 posto većem prostoru nego prošle godine. Sajam završava 30. septembra.