- Naša nacionalna aviokompanija će međunarodne letove obavljati pod imenom Türk Havayolları, a ne Turkish Airlines - rekao je Erdogan u obraćanju Klubu zastupnika vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske.

Taj potez uslijedio je nakon što je turska administracija u okviru jačanja nacionalnog brenda zemlje poduzela simboličan korak promijenivši naziv države iz "Turkey" u "Turkiye" u svim komunikacijama i aktivnostima na međunarodnom nivou.

Tragom zahtjeva iz Ankare, u Ujedinjenim nacijama (UN) je 1. juna naziv zemlje Turkey zamijenjen sa Turkiye. Novi brend Turkiye već je u upotrebi na stranim jezicima.

Turski predsjednik Erdogan i danas je komentirao pitanje zahtjeva Švedske i Finske za prijem u NATO te je ponovo istakao stav Turkiye po tom pitanju.

- Turska neće promijeniti stav prema nastojanjima Švedske i Finske za članstvo u NATO-u dok ne preduzmu jasne, konkretne, odlučne korake u borbi protiv terorizma - naglasio je Erdogan.

Dodao je da Turska neće podržati prijem Švedske u NATO sve dok tetorističke organizacije slobodno djeluju na ulicama te zemlje te je poručio da Turska ne može zaboraviti prolijevanje krvi njenih šehida u borbi protiv terorista.

Podsjetivši kako je prošle sedmice prisustvovao vojnoj vježbi "Efes 2022" u Izmiru i kako je tom prilikom poslao jasne poruke da je njegova zemlja svjesna da se historija ponavlja i da neki krugovi ponovo preko Grčke serviraju igru protiv Turske.

- Problem je u tome što Grčka ili ne zna za ovu igru ili se pretvara da je dobrovoljni statist za ovu igru. Kao što znate, statisti se na snimanju najviše umaraju, troše i stradaju, ali njihovo ime i tijelo nikada se ne pojavljuju na sceni. Ovo se dešavalo Grčkoj u prošlosti, a to će se ponovo desiti bude li ustrajavala na krivom putu. Mi ćemo uvijek održavati naše postojanje kao globalna politička, ekonomska i vojna sila u našem regionu i svijetu, a oni s ovakvim razmišljanjem neće moći ići dalje od toga da budu statisti - poručio je Erdogan.