open-navfaktor-logo
search
Potvrdio Erdogan
Nacionalni brend: Turkish Airlines mijenja ime u Türk Havayollari
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da će turska nacionalna aviokompanija svoje međunarodne letove obavljati pod nazivom Türk Havayolları, umjesto pod dosadašnjim nazivom Turkish Airlines.
15.06.2022. u 14:04
get url
text
get url
text

- Naša nacionalna aviokompanija će međunarodne letove obavljati pod imenom Türk Havayolları, a ne Turkish Airlines - rekao je Erdogan u obraćanju Klubu zastupnika vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske.

Taj potez uslijedio je nakon što je turska administracija u okviru jačanja nacionalnog brenda zemlje poduzela simboličan korak promijenivši naziv države iz "Turkey" u "Turkiye" u svim komunikacijama i aktivnostima na međunarodnom nivou.

Tragom zahtjeva iz Ankare, u Ujedinjenim nacijama (UN) je 1. juna naziv zemlje Turkey zamijenjen sa Turkiye. Novi brend Turkiye već je u upotrebi na stranim jezicima.

Turski predsjednik Erdogan i danas je komentirao pitanje zahtjeva Švedske i Finske za prijem u NATO te je ponovo istakao stav Turkiye po tom pitanju.

- Turska neće promijeniti stav prema nastojanjima Švedske i Finske za članstvo u NATO-u dok ne preduzmu jasne, konkretne, odlučne korake u borbi protiv terorizma - naglasio je Erdogan.

Dodao je da Turska neće podržati prijem Švedske u NATO sve dok tetorističke organizacije slobodno djeluju na ulicama te zemlje te je poručio da Turska ne može zaboraviti prolijevanje krvi njenih šehida u borbi protiv terorista.

Podsjetivši kako je prošle sedmice prisustvovao vojnoj vježbi "Efes 2022" u Izmiru i kako je tom prilikom poslao jasne poruke da je njegova zemlja svjesna da se historija ponavlja i da neki krugovi ponovo preko Grčke serviraju igru protiv Turske.

- Problem je u tome što Grčka ili ne zna za ovu igru ili se pretvara da je dobrovoljni statist za ovu igru. Kao što znate, statisti se na snimanju najviše umaraju, troše i stradaju, ali njihovo ime i tijelo nikada se ne pojavljuju na sceni. Ovo se dešavalo Grčkoj u prošlosti, a to će se ponovo desiti bude li ustrajavala na krivom putu. Mi ćemo uvijek održavati naše postojanje kao globalna politička, ekonomska i vojna sila u našem regionu i svijetu, a oni s ovakvim razmišljanjem neće moći ići dalje od toga da budu statisti - poručio je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.