open-navfaktor-logo
search
Projekat Obudovac
Naftna industrija Srbije nastavlja istraživanja nafte i gasa u BiH
Kompanija NIS (Naftna industrija Srbije) nastavila je razvoj projekta "Obudovac" u općini Bosanski Šamac i započela bušenje istražne bušotine Obudovac 03.
30.12.2021. u 13:31
get url
text
Srbija-NIS
Srbija-NIS

Cilj istražnih radova je potvrđivanje i pronalaženje novih rezervi nafte i gasa. Radovi će biti izvedeni u skladu sa najvišim ekološkim propisima i završeni tokom januara 2022. godine. Prema projektu, bušenje će biti izvršeno na dubinu od 2.100 metara, navodi se u saopćenju NIS-a.

Početkom 2021. godine NIS je u okviru ovog projekta realizovao dodatna seizmička 2D istraživanja na prostoru od 135 kilometara na području Obudovca. Ovim istraživanjima se mjeri brzina prostiranja seizmičkih talasa na osnovu kojih je definisana pozicija potencijalnih ležišta nafte i gasa.

Radove u oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa u bh. entitetu RS, NIS realizuje preko zavisnog društva Jadran-Naftagas koje posjeduje koncesiju za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika (sirove nafte i gasa) na cijeloj teritoriji RS. Osnovni zadatak i cilj Jadran-Naftagasa je da se otkriju komercijalne rezerve nafte i gasa kako bi počela komercijalna proizvodnja.

U 2013. godini obavljeno je bušenje prve istražne bušotine "Ob-2" u selu Obudovac, a godinu dana kasnije tokom ispitivanja dobijena je nafta čiji je kvalitet ispitivan u laboratorijama Naučno-tehnološkog centra NIS-a u Novom Sadu. Utvrđeno je da se radi o nafti koja je već zastupljena u Panonskom bazenu i slični tipovi nafte se proizvode i u Srbiji. Analizom i definisanjem parametara ležišta u toku probnog rada bušotine "Ob-02" od augusta 2019, do kraja 2021. godine stekli su se uvjeti za dalji razvoj projekta na istražnom području Obudovac. NIS je je osigurao sredstva za novi investicioni ciklus, a rokovi radova zavisit će i od uvjeta vezanih za pandemiju korona virusa, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.