open-navfaktor-logo
search
Žestoka borba
Najbogatiji čovjek na svijetu pozvao Amerikance da glasaju za republikance na sutrašnjim izborima
Milijarder Elon Musk, vlasnik Twittera i najbogatiji čovjek na svijetu, apelovao je direktno na nezavisne birače u ponedjeljak, pozivajući ih da glasaju za republikance na ovosedmičnim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, javlja Anadolu Agency (AA).
07.11.2022. u 19:12
get url
text

Musk je u objavi na svom ličnom nalogu na Twitteru glasačima preporučio da na izborima na sredini mandata, koje još nazivaju međuizborima, u Kongres biraju republikanske kandidate.

- Neovisnim biračima: podijeljena moć obuzdava najgore ekscese obiju stranaka, stoga preporučujem glasanje za republikanski Kongres s obzirom na to da su demokrate u predsjedništvu - tvitao je Musk.

Demokrate su suočene s žestokom borbom čija je svrha zadržati kontrolu nad Kongresom na glasanju u utorak. Nestranački prognozeri izbora i ankete ukazuju na to da republikanci imaju vrlo dobre izglede za osvajanje većine u Zastupničkom domu, a velika će se borba voditi i za kontrolu u Senatu.

Ključne utrke u deset saveznih država, uključujući Pennsylvaniju, Georgiju i Arizonu, vjerovatno će se pokazati odlučujućim. Ishod izbora će imati veliki utjecaj na preostale dvije godine predsjedavanja Joea Bidena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.