Irak

Najmanje 63 osobe poginule u antivladinim protestima

Objavljeno: 26.10.2019. u 22:54

Najmanje 2.592 ljudi, uključujući sigurnosne službenike, povrijeđeno je u protestima u Bagdadu i južnim iračkim gradovima

FOTO: Anadolija

Broj poginulih u posljednjem valu antivladinih protesta ove sedmice u Zelenoj zoni u Bagdadu i širom Iraka porastao je na 63 osobe, objavila je Visoka komisija za ljudska prava Iraka.

Podaci o broju žrtava, koje je saopćila komisija, odnose se na period od utorka. Dodali su da je najmanje 2.592 ljudi, uključujući sigurnosne službenike, povrijeđeno je u protestima u Bagdadu i južnim iračkim gradovima.

U proteklih mjesec dana Irak je bio poprište masovnih antikorupcijskih protesta u kojima je poginulo na stotine ljudi. Nekoliko posljednjih iračkih vlada nisu uspjele da zaustave nepotizam i korupciju, dok se trenutna bori da zaustavi loše upravljanje javnim sredstvima.

Do sada je preko 200 ljudi poginulo, a 8.000 je povrijeđeno tokom protesta, koji su se proširili iz Bagdada do južnih gradova. Prema sigurnosnim izvorima, iračke vlasti uvele su policijski sat u Basri, Wasitu, Al-Muthanni, Babilu, Diwaniyji i Dhi Qaru.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije